En blogg om böcker

Dystopier,Unga vuxna

Svensk postapokalyps

23 mar , 2017, 09.38 Jessica

 

Jag tycker om att läsa dystopier, så de senaste årens dystopi(trilogi)trend i Hunger Games kölvatten har passat mig väl. Ett fräscht komplement till de amerikanska böckerna där det ibland fokuserar lite väl mycket på kärlekstrianglar, erbjuder svenska Sofia Nordin (som för övrigt även skrivit en hel del fristående och väldigt bra böcker). Jag läste den senaste boken, Om du såg mig nu, nyligen och imponerades återigen av hennes hantverk. Böckerna är i princip fristående och berättas genom olika interna fokalisatorer, men tiden löper ändå linjärt framåt så min starka rekommendation är att läsa dem i rätt ordning. En sekund i taget, Spring så fort du kan och Som om jag vore fantastisk heter de tre första böckerna.

Upplägget är enkelt: en kväll svepte en mystisk feber över Sverige och nästan alla dog. Bara ett fåtal ungdomar överlevde. Vad gör man då, när elen och internet och alla transportmedel försvinner? Så gott som exakt samma postapokalyptiska förutsättningar som i fantastiska Station Eleven (har ni läst den redan förresten? Om inte, gör det nu!), men mer på gräsrotsnivå och med yngre karaktärer. Mat finns det i matbutikerna – bara man lyckas bryta sig in genom eldörrarna – men färskvarorna ruttnar och maten måste tillagas över öppen eld. Men man eldar inte så där bara i en höghuslägenhet?

Vid sidan av de praktiska problemen och sorgen efter dem som dog, lyckas Nordin skildra hur livet faktiskt fortsätter att pågå samtidigt. Det grälas, man blir kär och kåt och svartsjuk. Man skäms över de känslorna för hela ens familj dog ju nyligen. Men samtidigt gläds man över att kunna känna något vanligt i allt det ovanliga. Det är mörkt, men det finns också hopp och glädje i de här böckerna. Och de är spännande, även för oss som passerat den primära målgruppsåldern. Rekommenderas!

Läs också

En kommentar

  1. Lotta skriver:

    Sofia Nordins böcker om febern är jättebra! Synd bara att den senaste ”Om du såg mig nu” är den sista i serien – man vill ju veta hur det går!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *