En blogg om böcker

Betraktelser

Akademin växer igen

29 mar , 2019, 15.37 zacfors

 

Så var det dags igen. Svenska Akademin har ännu en gång utsätt nya ledamöter. Om valet av Tua Forsström var ett kollektivt ”äntligen!” så är gårdagens val något mer stillsamt. Ellen Mattson och Anne Swärd har båda gedigna författarskap bakom sig men är långt ifrån lika kända som nyss nämnda Forsström eller, för den delen, Sara Stridsberg som Swärd nu efterträder.

1992 debuterade Ellen Mattson med Nattvandring, en roman som sedan dess har följts av ytterligare tio stycken var av den senaste är 2017 års Tornet och fåglarna. Mattson skriver även litteraturkritik och krönikor för bland andra Göteborgs-Posten.

Anne Swärd började som författare av ungdomsböcker redan under 80-talet men det dröjde ända fram till 2003 innan den hyllade romandebuten Polarsommar kom. Liksom Ellen Mattson kom hennes senaste roman, Vera, 2017. Swärd är även verksam som illustratör och konstpedagog.

Som tidigare nämnt ersätter Anne Swärd Sara Stridsberg på stol nummer 9 och Ellen Mattson ersätter Jayne Svenungsson på stol nummer 13. Både Stridsberg och Svenungsson tillhörde de ledamöter som lämnade Akademin i sviterna av haveriet som uppstod efter Dagens Nyheters avslöjande om den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, som i slutet av förra året fälldes för två våldtäkter.

Med Jila Mossaed, Tua Forsström, Anne Swärd och Ellen Mattson som tillträdande ledamöter är Akademins 18 stolar nu besuttna av fem kvinnor. Långt ifrån jämställt men det tyder ändå på att Akademin försöker göra något åt det. Intressant är också att både Swärd och Mattson, i likhet med Mossaed och Forsström, varken kommer ifrån eller är bosatta i Stockholm. Det är svårt att tolka det på annat sätt än att Akademin nu försöker bryta de vänskapsband den under den senaste tiden har blivit anklagad för att gynna.

De nya ledamöterna blir en del av Akademin den 20 december i samband med dess årliga högtidssammankomst.

Foto: Henric Tiselius och Kristin Lidell

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *