En blogg om böcker

Betraktelser,Romaner

Augustiläsning

3 aug , 2016, 11.25 Julia

 

Ny månad, nya böcker. Kanske några gamla också. Bokhyllan börjar bli så överfull att vi fått hitta tillfälliga lösningar för att få plats med alla (vi har två smala Ikea-bokhyllor), vilket gör att det ibland är svårt att hitta vad en är ute efter.

Förra månaden läste jag ut tre böcker: ”Beckomberga – Ode till min familj” av Sara Stridsberg (skrev tidigare om henne här), ”Onda boken” av Kaj Korkea-aho (min recension finns på Goodreads) och ”Maresi” av Maria Turtschaninoff (som jag skrev lite om här).

Tre böcker i månaden är ganska standard för mig numera. Skulle vilja läsa mer, men det blir inte riktigt av. Behöver vara i en viss sinnesstämning för att plocka upp en bok, och även om det tar emot att erkänna så har smartphonen tagit en hel del lästid ifrån mig. Instagram, YouTube, Pokémon Go (är på level 8!), Wordfeud, min Goodreads-app och till viss mån också Facebook, fast jag försöker att inte klicka in mig där så ofta. Utöver detta läser jag nyheter, lyssnar på podcasts och skummar igenom bloggar. Och plötsligt har det gått fyra timmar där jag istället kunnat läsa en bok. Tänker försöka komma in i en mer läsningspoängterad rutin nu, där jag istället för att slöscrolla på mobilen när jag vaknat plockar upp en bok. Vi får se hur det går.

Dessa böcker tänkte jag läsa i augusti:

”The Martian” av Andy Weir
Började med den förra veckan. Riktigt lovande och lustig, tyckte mycket om filmen så är kul att läsa. Ibland otroligt fascinerande rymdsnack som tyvärr går mig totalt över huvudet och blir nästan tråkigt till slut då jag helt enkelt inte tillräckligt teknisk (eller bra på engelska namn på ädelgaser osv.) för att förstå precis vad som menas. Men brukar läsa igenom ändå och förstår ju ändå det viktigaste.

”När hundarna kommer” av Jessica Schiefauer
Läste Pojkarna för några månader sedan, som hon fick Augustpriset för. Hon fick även priset för denna bok, båda gångerna i barn- och ungdomsbokskategorin. Denna bok är delvis baserad på mordet på John Hron – läs om det om ni inte har, otroligt grym och tragisk händelse.

”A Game of Thrones” av George R.R. Martin
En tegelsten jag plöjde igenom 2013 och nu läser om. Älskar verkligen denna serie! Helt otroligt.

”Kärleken” av Marguerite Duras
Var inte helt övertygad av Älskaren och efter några sidor i denna känner jag tyvärr lite samma. Förstår att hon är hyllad till skyarna som Stor Litteratur men jag fastnar inte för det. Känns mer som en blandning av en abstrakt pjäs eller som poesi och jag är inte speciellt förtjust i någondera. Kanske bättre på engelska?

”Harry Potter and the Cursed Child” av J.K. Rowling
Inte trodde jag väl någonsin att dagen skulle komma där jag skulle få hålla i en åttonde Harry Potter-bok. Och den dagen kommer aldrig heller, för det här är inte en bok, utan ett manuskript till en pjäs. Jag har mina förväntningar, men jag vet också att den inte kommer vara som de sju böckerna i serien utan mer som sista kapitlet i sista boken, som alla har sina åsikter om (jag gillar det, kanske inte språkmässigt men tyckte det var fint att det slutade som det gjorde). Jag vill heller inte ha en åttonde Harry Potter-bok. Men det ska bli otroligt intressant och fantastiskt att återigen besöka Hogwarts. Och pjäsen sen. Inte många månader kvar nu.

Får se om jag hinner läsa någon annan bok utöver dessa, om jag ens hinner igenom dem alla på listan. Eller hinner och hinner, prioriterar ska vi väl säga. Håll tummarna.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *