En blogg om böcker

Unga vuxna

Finlandssvensk ungdomslitteratur

16 jul , 2016, 21.04 Julia

 

Som jag kanske nämnt tidigare läser jag mestadels Young Adult-romaner, alltså böcker för unga vuxna på engelska. På något sätt tilltalar dessa berättelser mig. Det handlar ofta om att växa upp, om att hitta sin plats och att lära sig att hantera livet, ofta är det riktigt livsavgörande öden som skildras. Det är nästan som att det känns mer än i vuxenlitteratur, om ni förstår vad jag menar.

I Finland har ungdomslitteraturen på senare år präglats till stor del av fantasyböcker, till exempel trilogin om Maran av Mia Franck, och Maria Turtschaninoffs böcker. Just nu läser jag ”Maresi”, och i höst kommer ”Naondel”, den andra boken i Röda Klostret-serien. Turtschaninoffs tjejer är på många sätt motsatsen till många andra fantasytjejer jag också skrivit om tidigare: de är självsäkra, sköra men starka samtidigt, och kämpar i en verklighet som inte är gjord för dem. Jag tycker mycket om världen som målas i ”Maresi”, och jag har precis kommit till sidorna där det verkligt spännande börjar.

Mitt namn är Maresi Enresdotter. Jag skriver ner mina minnen nu, medan allt fortfarande står tydligt och klart framför mig. Det är ingen lång tid som gått, endast vår. Också det jag gärna skulle glömma är färskt i mitt minne. Lukten av blod. Ljudet av krasande ben.
 de första raderna av Maresi

Tidigare i sommar gick Marita Lindqvist bort, en av våra främst barn- och ungdomsförfattare. När jag var tio år besökte hon vår skola och berättade om sitt författarskap. Då bestämde jag mig; jag skulle minsann också skriva en bok. Helst många. Jag gick till närmaste lilla affär som sålde häften och köpte ett, samt ett ark klistermärken med stjärnor, bara för att liksom. Detta blev faktiskt min första lilla bok som heter just ”Stjärnhimmeln”, har den fortfarande kvar.

Vad har ni läst för finlandssvensk ungdomslitteratur som ni fastnat för?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *