En blogg om böcker

Recensioner

Recension: The Wonder

18 mar , 2018, 06.00 Julia

 

(Bild från emmadonoghue.com)

Det är bara mars och jag har redan läst två böcker som fått fulla fem poäng i betyg! Detta gör mig väldigt glad, speciellt då förra årets medelbetyg var ganska mediokert. Den senaste bok jag läst som direkt steg in på favoritlistan är ”The Wonder” av Emma Donoghue.

Boken är försedd i Irland i slutet på 1800-talet. Vi får följa sjuksköterskan Lib när hon får ett märkligt uppdrag: i två veckors tid ska hon iaktta något som många kallar ett mirakel. Den elvaåriga Anna O’Donnell påstår nämligen att hon varit utan att äta i fyra månader.

Övertygad om att hon ska avslöja en bluff börjar Lib sitt arbete metodiskt. Hon noterar att Annas ansikte och mage är rundade, men skulderbladen sticker ut på ett onormalt sätt och hennes fötter är svullna. Hon antecknar Annas mått och varje tesked vatten hon dricker, för någon mer föda verkar hon inte ta. Lib letar bland halmen i sängen, känner efter hemliga gömställen i väggarna, men hittar ingenting.

A fast didn’t go fast; it was the slowest thing there was. Fast meant a door shut fast, firmly. A fastness, a fortress. To fast was to hold fast to emptiness, to say no and no and no again.

När en besökare frågar Anna hur hon överlevt har flickan svaret: manna från himlen.

I bakgrunden för Annas situation finns en stark religiös prägel. Hennes familj är katoliker, liksom de flesta irländare, och att be flera gånger om dagen hör till deras tro. Be för sina synder, be för dem som dött. Lib kommer själv från England och hon lägger sin tro på vetenskapen, medicinen, det som den kända Miss N. lärt henne – för Lib är inte mindre än en Nightingale. Det vill säga tränad under självaste Florence.

Miss N. had taught her nurses to watch carefully in order to understand what the ill required and provide it. Not medicine—that was the doctors’ domain—but the things she argued were equally crucial to recovery: light, air, warmth, cleanliness, rest, comfort, nourishment, and conversation.

Trots att det inte egentligen händer så mycket under bokens första halva är jag fast från första stund. Mycket av boken består av Libs inre monolog då hon funderar över olika sätt som Anna kan lura henne, vem av föräldrarna som i smyg förser flickan med mat och när hon rynkar pannan åt de religiösa ritualerna. Det tas upp flera ämnen jag finner intressanta, till exempel den irländska svälten (the Irish potato famine) som pågick mellan 1845 och 1852 och tog död på en miljon invånare. Och ingen i England gjorde något för att hjälpa.

Lib blir bekant med journalisten som vill skriva om Anna, som också betvivlar sanningshalten i historien. Tillsammans börjar de så småningom inse att det ligger mycket mer bakom Annas situation, något mycket större och djupare. Något som kan hota att ta flickans liv.

Berättelsen är ömsom berörande och ömsom frustrerande. Boken är en hyllning till sjuksköterskan, yrket som förtjänar så mycket mer än vad det får. Så många kvinnodominerade yrken ses som kall snarare än riktigt arbete som förtjänar att bli bemött med samma allvar som de mansdominerade.

[Rolig kuriosa: filmen ”Room”, (som inte under några omständigheter skall förväxlas med ”The Room”), är baserad på en bok av Donoghue. Filmen ”Wonder” med bl.a. Julia Roberts är baserad på boken med samma namn av R. J. Palacio och ska inte förväxlas med denna bok. Samma barnskådespelare förekommer dock både i ”Room” och ”Wonder”. Nu vet ni!]

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *