En blogg om böcker

Tips

Litteraturens stil

12 feb , 2018, 10.00 zacfors

 

I tio år har Susanne Ljung varit programledare för Sveriges Radios modemagasin Stil. Där har hon med sin nyfikenhet och enorma kunnande visat på exakt vad public service handlar om. Att ge utrymme till smala ämnen genom ett brett inkluderande tilltal. För smalt kan det vara. Hela program kan tillägnas grevinnor från 1700-talet, fotbollstränarmode, Alan Vegas oefterhärmlig stil eller vad Vêtements egentligen försöker få oss att förstå. Men oavsett hur smal det än kan låta så blir det aldrig svårt. Folkbildning på det mest utsökta vis.

Genom åren har Stil men ojämna mellanrum tagit sig an litteraturen. Lika snillrikt som alltid låter redaktionen ämnen och personer leda till varandra. Därför blir det inte bara underhållande, utan även självklart, att ett program om författaren Albert Camus stilförebilder tar oss till ett samtal om författarporträtt med Therese Bohman. Eller att ett porträttet av Gertrude Stein som trendsättande butchflata leder raka vägen till ett reportage om en litterär salong i Hornstull.

Det finns mycket att lyssna på för den som är intresserad. Att lägga ett stil- och moderaster över några av världens mest kända författare är är helt klart en kulturgärning så många som möjligt borde ta del av.Sara Danius
Svenska Akademins ständiga sekreterare i ett samtal om haute couture, akademisk stil och knytblusen som har blivit hennes signum.

Albert Camus
Författaren som har bildat modeskola för nästan alla unga manliga författare. Therese Bohman samtalar om författarporträtt.

Gertrude Stein
Den amerikanska författarens stil, kortklippta hår och rejäla skor, kan sägas vara prototypen för butchflatan. Professor Tiina Rosenberg gästar programmet.

Ernest Hemingway
En stilikon som fortfarande över 50 år efter sin död gör avtryck i vår samtid. Litteraturkritikerna Annina Rabe gästar programmet.

Markis de Sade
Författaren som gett upphov till uttrycket ”sadism” har kanske haft större inflytande på våra garderober än vad vi tror. Författaren Carl-Michael Edenborg gästar programmet.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *