En blogg om böcker

Betraktelser

Stockholm Literature tar en paus

13 feb , 2018, 10.00 zacfors

 

Sedan den här bloggen drog igång har jag med ojämna mellanrum påpekat att Stockholm, oavsett vad stockholmarna själva tycker, faktiskt är en mycket litterär stad året runt. Jag brukar referera till Kulturhusets Internationella författarsamtal, den ännu nya Stockholms litteraturmässa, alla de samtal som ständigt förs på våra bokhandlare och självklart stadens litterära krona, Stockholm Literature.

Under en helg i oktober har vi de senaste fem åren kunnat ta del av en närmast overkligt spetsig litterär tillställning. Världsnamnen har varit självklara ända sedan starten och ambitionen har alltid varit skyhög. Men nu tar Stockholm Literature alltså en paus.

I ett pressmeddelande skriver ordförande Jonas Modig att trots stora publika- och mediala framgångar så väljer man att inte köra i år. Föreningen vill få tid till att ordentligt utvärdera situationen heter det. Det är igen hemlighet att festivalen har haft problem att hitta tillräckligt med finansiärer. Trots ekonomiska bidrag från bland andra Kulturrådet, Svenska Akademien och Stockholms läns landsting har det ändå krävts mycket ideellt arbete. I uttalandet skriver de att Stockholm Literatures strävar efter att vara fria från kommersiella intressen men samtidigt värna avtalsenliga arvoden. Det ”lediga” året kommer med andra ord inte vara någon semester utan med största sannolikhet väldigt hårt arbete för att återvända med ny festival under 2019.

Vi får verkligen hoppas att det finns en lösning på det finansiella för det skulle verkligen vara en enorm förlust för det litterära Stockholm om 2017 års festival var den sista av sitt slag. Låt oss hålla tummarna!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *