En blogg om böcker

Tips

Transgender Day of Remembrance

20 Nov , 2017, 18.07 Julia

 

Bild: den internationella transflaggan. 

Idag, den 20 november, är den internationella dagen för att minnas transpersoner som fallit offer för transfobi och våld. I flera länder förföljs, trakasseras och mördas transpersoner så gott som dagligen. I Finland har vi ännu translag som kränker mot mänskliga rättigheter. Bland annat måste man för att kunna ändra sin juridiska könstillhörighet, alltså att det står rätt kön i ens pass, genomgå sterilisering. I Sverige slopades denna lag år 2013, men i Finland finns den alltså fortfarande kvar.

Människor föraktar och avskyr det de inte kan förstå. Om man vuxit upp i en värld där det enda man ser, hör pratas om och upplever är binära könsnormer, man och kvinna, är det klart att man blir förvirrad om man plötsligt får höra att det finns fler kön än två, att en man kan föda barn eller att en kvinna kan ha snopp. Det är inga svåra saker det handlar om, utan helt enkelt att biologin inte är så enkel som vi tror.

Dessutom handlar det om grundläggande mänskliga rättigheter. Att få vara sig själv och inte behöva skämmas, bli trakasserad, diskriminerad, stereotypiserad, förlöjligad, förminskad eller till och med mördad bara för att man inte passar in i omvärldens snäva syn på mänsklighet.

Här följer några tips på böcker på temat. Endera är de skrivna av transpersoner själva eller så innehåller de ett transperspektiv.

Om jag var din tjej (If I Was Your Girl) av Meredith Russo (ungdomsbok)
En ungdomsbok där Amanda flyttar till en ny stad som sitt nya jag. När hon träffar Grant blir hon förälskad, men samtidigt rädd för att deras relation skall förstöras om hon kommer ut.

George av Alex Gino (mellanbok)
När folk ser George tänker de att de ser en pojke. Men George är inte en pojke, utan en flicka. Hon tror att hon kommer behöva hålla detta hemligt för evigt, och när hennes lärare berättar att de ska göra en pjäsversion av den populära barnboken ”Charlotte’s Web” vill George inget hellre än spela Charlotte. Tillsammans med sin bästa vän Kelly formar George en plan, inte bara för att kunna spela Charlotte, men också så de andra kan få se hennes sanna, verkliga jag.

Whipping Girl: A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity av Julia Serano (faktabok)
I denna bok delar Serano med sig av sina egna erfarenheter av att vara lesbisk och trans, aktivist samt utbildad biolog. Hon argumenterar kring förhållandet mellan biologi och kön samt sociala antaganden om kön och genus. Hon visar hur djupt inrotad synen på femininitet som en svaghet är och slår hål på myter om vad det innebär att vara trans.

Saker ingen ser av Anna Ahlund (ungdomsbok)
Det händer mycket i korridorerna på Sibylla allmänestetiska läroverk. Där finns Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som målar och försöker ta plats i gänget. Johannes som läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian, han som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som trasslar till saker för fler än honom själv.

Text från Rabén och Sjögren.

Bad Boy av Leah Raeder (ung vuxen)
Renard Grant lever två liv: ett som YouTube-personlighet och ett mer hemligt liv som medlemmen i gruppen Black Iris, ett gäng som specialiserar på att ta fast våldtäktsmän. När han själv beskylls för våldtäkt vänds hans värld upp och ner, då han själv har erfarenhet av denna slags våld – dock i en feminint kodad kropp.

This Is How It Always Is av Laurie Frankel
Rosie trodde hon hade fyra söner, ända tills den yngsta av dem, treåriga Claude, uttrycker sin vilja att kallas Poppy. Rosie och hennes man försöker vänja sig vid att uppfostra en transtjej, och de svårigheter som detta innebär.

Grattis, Svea Fors! av Ebba Berg (barnbok)
Vi lär känna Svea Fors, som i tidigare böcker om klassen i Lyckeskolan hette Simon. På ett självklart sätt gestaltas Sveas val av könsidentitet och fokus ligger istället på att ha kalas!

Mer information om transpersoner finns på Trasek och Regnbågsankan.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *