En blogg om böcker

Faktaböcker,Tips

Kokböcker

8 jun , 2017, 18.07 Julia

 

Bland de böcker jag numera köper allra flitigast (inte ofta, men ändå) så ligger kokböcker ganska klart i toppen. Fiktion äger jag ganska mycket av och det mesta är oläst, samt att jag numera lånar allt på biblioteket. Varför jag sen inte hinner läsa ut böckerna innan de ska tillbaka är en helt annan fråga… hur som helst, jag har märkt att jag inte tycker om att låna kokböcker. Jag använder dem ändå i köket där det stänker, droppar och rinner granatäpplesaft, tomatsås och grön smoothie över alla ytor. Att smutsa ner en biblioteksbok vill jag inte direkt. Och på något sätt känns det charmigt mysigt att ha kokböcker som är liksom använda till den grad att sidorna är fläckade, eller är det bara jag som tycker så?

De flesta kokböcker jag äger betonar vegetarisk eller vegansk matlagning, och dem använder jag också mest. Jag tänkte vi skulle ta en liten titt på mina fem favoriter i hyllan! Inlägg inspirerat av Ellen.

Minimalist Baker av Dana Shultz

Kanske min absoluta favorit i hyllan, och en favoritblogg. Cashew parmesan förändrade mitt liv, liksom deras burgare som går att grilla. Boken innehåller en hel del recept från bloggen, men också nya recept exklusiva för boken. Allt är veganskt och det mesta glutenfritt och fritt från vitt socker. Dessutom går de flesta recept att göras med 10 ingredienser eller färre (dock kan vissa ingredienser i sig kräva fler ingredienser), i en skål eller på 30 minuter. Smart!

It’s All Good av Gwyneth Paltrow och Julia Turshen

Skådespelerskan Paltrow inleder denna kokbok med att berätta om hur hon plötsligt kollapsade av trötthet. Testresultat visade en hel del åkommor, allt från anemi till glutenintolerans. Jag har själv gjort en del blodprov det senaste och ”tyvärr” visar de att jag är frisk som en nötkärna och tål allt, trots att jag är konstant trött och mår sämre av, t.ex. just gluten och mjölkprodukter, bland annat. Men, som många näringsterapeuter etc. säger, man ska inte lita så mycket på blodprov som på hur man faktiskt mår. Maten i denna boken gör mig glad pga fina bilder (ett måste!) och så blir jag av någon anledning sugen på att flytta till typ Montauk, eller nåt annat ställe nära havet. Kanske färgerna? Ett recept jag gjort ett flertal gånger är den veganska risotton med ärter och grönt. Helt fantastiskt god trots att den innehåller 0% riven ost.

Green Kitchen Stories, Green Kitchen Smoothies, Green Kitchen Travels och Green Kitchen at Home av David Frenkiel och Luise Vindahl

Hehe, man kunde ju tro att jag var ett stort fan… och det kanske jag är. Följde bloggen i flera år men köpte inte deras första bok när den kom ut utan först senare, och måste säga att jag inte gillar den ens närapå så mycket som deras uppföljare. Kid’s Greenie-smoothien är något jag gör regelbundet. Ska bli kul att prova fler av deras rätter till sommaren tänker jag. Bläddrade igenom deras nyaste (på bilden överst) och blev otroligt sugen på det mesta!

Fire + Ice av Darra Goldstein

Min kanske snyggaste kokbok, men minst använda (tyvärr!). Mycket fisk och kött osv. Men jag älskar all fakta i boken, som nordbo är det ju alltid kul att läsa om sig själv pga folk skriver alltid hur jordnära och mystisk man är hehe. Gillar att författaren tagit med det roliga i hennes namn i kapitlet om Finland också. Kan ju alltid försöka mig på egna karelska piroger i sommar!

Kitchen Hero av Donal Skehan

Trots att min pojkvän tycker att författaren är fjantig (haha) är vodka penne ett av hans absoluta favoritmaträtter, och receptet kommer från den här boken. Och den är ju helt hysteriskt god! Massa vardaglig och traditionell mat, helt enkelt, allt från kanelbullar och marängcupcakes till fajitas – och världens bästa pizzabotten.

Har du något måste i kokbokshyllan?

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *