En blogg om böcker

Betraktelser

Den anarkistiska bokmässan

12 jun , 2017, 18.38 zacfors

 

Som litteraturintresserad är Stockholm sedan ett antal år tillbaka något av en guldgruva. Storheter som Stockholm Literature och Internationell författarscen blandas med betydligt mindre och smalare tillställningar. Men Stockholm har också en mer undanskymd scen för böcker, en som inte i första hand inriktar sig på skönlitteratur.

Återkommande är till exempel förra veckans Open Air Book Fair där mindre förlag och egenproduktioner visar upp sina konst- och fotoböcker på filtar i gräset på Långholmen. En DIY-version av Stockholm Art Book Fair om en så vill. En annan gör-det-själv-tillställning är den Anarkistiska Bokmässan. I åtta år har den funnits och i helgen slog den upp sina portar i ett kulturhus vid Telefonplan.

Genom åren har mässan flyttat runt. Olika kulturhus och sociala center blir under en dag internationella träffpunkter för distributörer, förlag, tidningar och organisationer. Årets tema behandlade möjligheterna att skapa politiska alternativ och lockade utställare från bland annat Kanada, USA och England.

En stor del av bokmässan handlar inte främst om böcker utan om samtal och föreläsningar. Det är även dessa punkter som mest knyter an till bokmässans tema. Den uråldriga anarkistiska tidskriften Brand anordnade ett samtal om sociala strejker, aktivister från Finland berättade om det antifascistiska arbetet som sker där, Rojavakommittéerna om revolutionen i Rojava och så fortsatte det dagen igenom. Samtal, vegetarisk mat och böcker.

Att köpa böcker är kanske inte det viktigaste på den här typen av mässor. Snarare är böckerna en orsak att träffas. Det är nödvändigtvis inte något dåligt, kanske är det till och med så vi borde tänka kring böcker framöver. Att det är något som för oss samman. För det behöver vi. När mer och mer av vår sociala tid utspelas på några få digitala plattformar som ägs av några få multinationella företag blir alternativen viktigare och viktigare. Och vad kan vara mer givande än att träffas på grund av böcker?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *