En blogg om böcker

Betraktelser

Böcker, e-böcker och ljudböcker

28 maj , 2017, 15.01 Julia

 

Enda fram till 2014 ungefär har jag enbart läst böcker, eller ”ögonläst” kan man kanske kalla det. Jag skäms lite för att medge att jag knappt såg det som läsning med ljudböcker förut, något jag helt ändrat åsikt om. Jag tänkte väl att man inte är lika koncentrerad på en uppläsning som när man läser något med egna ögon, men det stämmer ju inte – jag skummade definitivt igenom en hel del i Lord of the Rings som jag läste som tryckt bok. De första ljudböckerna jag började med var Harry Potter, upplästa av Stephen Fry, och dom har jag nog lyssnat igenom fler gånger än jag faktiskt ögonläst böckerna. Fry gör ett helt fantastiskt jobb med rösterna och uppläsningen; under flera år lyssnade jag klart bok sju för att direkt leta upp bok ett i min musikspelare och börja om allting från början igen.

I något skede gjorde läsning av böcker mig stressad, eftersom det är en såpass stillasittande syssla. Visst, man kan läsa på bussar och tåg, och jag kan t.o.m. läsa medan jag promenerar (något som dock lett till stukade fotleder ett par gånger…), men i princip går det inte att läsa och göra andra saker samtidigt. Eftersom jag ändå ville läsa så många böcker som möjligt beslöt jag mig för att ge ljudböcker en chans. Och visst är det en annan upplevelse, och lite av en annan stämning, men man tar del av historien och kan samtidigt göra annat (vilket ibland leder till att man får spola boken tillbaka för att lyssna om, hehe).

För att inte tala om personer som av olika anledning inte kan ögonläsa, här är ljudböcker en guldgruva och allt fler böcker borde läsas in, fast också på den fronten tycker jag mig se en stor förändring. Idag läser också flera författare in sina egna böcker, något jag tycker är fantastiskt!

För ett tag sedan upptäckte jag (väldigt sent) att man kan läsa e-böcker på telefonen. Hade av någon anledning fått för mig att det bara är något man gör på läsplatta, men alltid lär man sig något nytt. Till min stora förvåning märkte jag att jag läser betydligt snabbare i e-boksformat på telefonen än en vanlig bok. Något med att meningarna blir mycket kortare och styckena mycket smalare, som gör att mina ögon bara flyger över skärmen. Sen är det ju ett plus att boken blir mindre till formatet, utan att för den sakens skull göra själva texten svårläslig, och därmed lättare att ta med sig överallt.

Nog föredrar jag ju ändå känslan av en tryckt bok, med pärmar och sidor och trycksvärta, något konkret som symboliserar en hel berättelse, historia, en egen värld. Men i takt med att samhället förändras, nya uppfinningar görs och nya behov uppstår, är det nog tacksamt att våga prova på sådant man tidigare bara skakat på huvudet åt. Mitt tips är att kolla om ens eget bibliotek erbjuder ljud- och e-bokstjänster – jag lånar alla mina böcker på bibliotek för tillfället och många av dem finns som e-bok, redo att laddas ner till mobilen alldeles gratis.

(Bild från Read the bloody book. Läser själv You av Caroline Kepnes som e-bok just nu, ett tips!)

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *