En blogg om böcker

Tips

Årets bok 2017

4 maj , 2017, 09.11 Jessica

 

Årets bok, är en tävling/ett pris där Bonniers bokklubbars redaktörer har valt ut tolv nominerade titlar bland förra årets (nåja, utgivna mellan 1 maj 2016 – 30 april 2017) romaner som publiken sedan får rösta på. Det här är en rätt ny tävling, och jag måste erkänna att jag inte hade någon särskilt stor koll på priset, så jag läste mig in på det!

Årets bok 2016 blev Martina Haags Det är något som inte stämmer. Kriterierna för de nominerade böckerna är följande:

Ha hög språklig kvalitet
Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö
Tilltala en bred läsekrets

Samt utgiven på svenska då – men det kan alltså lika bra vara en översatt bok. Årets nominerade är:

 • Störst av allt av Malin Persson Giolito (Wahlström & Widstrand)
 • Björnstad av Fredrik Backman (Piratförlaget)
 • Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld (Wahlström & Widstrand)
 • Ett litet liv av Hanya Yanagihara (Albert Bonniers Förlag)
 • Törst av Jo Nesbo (Albert Bonniers Förlag)
 • Vargarnas tid av Elisabeth Nemert (Forum)
 • Andras vänner av Liane Moriarty (Albert Bonniers Förlag)
 • Lykttändaren av Pontus Ljunghill (Wahlström & Widstrand)
 • Glöm mig av Alex Schulman (Bookmark förlag)
 • Flickorna av Emma Cline (Natur & Kultur)
 • Italienska nätter av Katherine Webb (Historiska Media)
 • Hennes nya namn av Elena Ferrante (Norstedts)

Så här spontant tycker jag att listan verkar trevligt bred – svenskt och översatt, deckare och ”vanliga” romaner, rejäla tungviktare och lite mer fluff-litteratur. Av de nominerade har jag själv bara läst Björnstad, Glöm mig och är kanske en tredjedel in i Törst, men både Störst av allt och Flickorna  har jag länge tänkt läsa. Och Ett litet liv! Nåväl, än har jag tid på mig att läsa, röstningen avslutas först den 20 augusti och vinnaren avslöjas en dryg månad senare på bokmässan i Göteborg. Har ni läst någon av böckerna? Är den värd att vinna?

Här kan ni rösta fram årets bok 2017, klick!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *