En blogg om böcker

Tips

Bibliotek

1 maj , 2017, 22.02 zacfors

 

Det finns en hel del att säga om poddar. Utbudet är enormt och till och med i lilla Sverige är det närmast omöjligt att få en överblick. Men för att ha funnits med oss så länge som poddarna nu ändå har gjort, över ett decennium, har förvånansvärt lite ändå hänt med dess format. Standardreceptet med några grabbar som pratar om saker de tycker om att prata om har hängt med länge, men som tur är så börjar saker och ting röra på sig.

Författaren Johannes Nilsson och komikern K. Svensson är i högsta grad en del av grabbar-som-pratar-om-saker-de-tycker-om-att-prata-om-poddar. Inte minst genom deras andra gemensamma podocast Magister, men de har också något annat, nämligen Bibliotek. I avsnitt om 40-50 minuter framförs mestadels nyskriven prosa. Inga samtal, inget tyckande, bara berättande. Det kan låta som en självklarhet i tider av ljudboksframgångar men få, om ens någon, gör något liknande i Sverige idag.

Så vilka berättelser får vi ta del av? Än så länge är det mest historier skrivna och lästa av Nilsson och Svensson själva. Ofta biografiska berättelser så som i K. Svenssons fortfarande pågående Harmony Studies-serie. En autofiktiv berättelsesvit som skickligt väver samman biografi och påhitt. Johannes Nilsson har skrivit många olika typer av prosa men återkommer ofta även han till det mer självbiografiska. Efter den två avsnitt lång genomgången av hans relation till droger närmar han sig nu slutet i en trilogi om resande. Båda är skrivna i en brutalt rak stil som inte väjer för något, allra minst för berättarjaget själv.

Men det är inte bara Nilsson och Svensson som medverkar. Den kanske mest ambitiösa verket hittills står Christian Andersson för. I trilogin Alla vi odjur lägger han ribban högt och bjuder på en fantasyberättelse som har tagit sin tid att få ihop. Och det är här Bibliotek verkligen visar sin potential. Nyskriven skönlitteratur behöver inte ta omvägen via en bok/ljudbok hos ett förlag. Litteraturen kan nå ut ändå och kanske till och med få fler lyssnare än den hade fått läsare.

Tekniken kopplar just nu ihop dåtid och nutid på ett mycket intressant sätt. Dåtid och nutid möts. Eller som Nilsson och Svensson själva har konstaterat; innan böckerna fans den muntliga berättelsen. Och just därför kan jag inte tänka mig att Bibliotek varken är den första eller sista litterära satsningen av sitt slag.


Lyssna på Bibliotek

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *