En blogg om böcker

Betraktelser

Rapport från en bokrea

27 feb , 2017, 10.00 zacfors

 

Att se människor trängas för skönlitteratur gör mig närmast barnsligt glad så självklart stod jag där igen. På tok för tidigt väntandes på att dörrarna skulle öppnas till årets bokrea. I år utanför Akademibokhandeln i vårt allra kaxigaste köpcentrum. Jag visste vad som väntade mig, jag hade läst katalogen, men ändå, den där bokreakänslan försvann samtidigt som jag klev in genom dörrarna.

Bokrean och jag har ett förhållande sedan nittiotalet. Då, i Örebro, var det verkligen något alldeles extra. Precis som i år var det Akademibokhandeln som gällde och även då ett köpcentrum. Krämaren. För den av er som inte har sett den så är det en betongkoloss byggd på sextiotalet, folkhemsfunkis på steroider om en så vill. Varje år klockan tolv på natten mot den 22 februari ringlade köerna långa. Vi slussades in i omgångar. Att få kliva in i en bokhandel mitt i natten tillsammans med massor av andra människo var bara det en upplevelse. Tyvärr känns det närmast absurt att tänka sig något liknande idag.

Så vad har hänt sedan den där uppsluppna stämningen i Örebro fram till dagens bortblåsta dito i Solna? Mitt egna intresse har egentligen bara ökat med åren. Jag läser fler böcker idag och jag har en betydligt bättre ekonomi än då så förutsättningarna för bokrean är egentligen bästa tänkbara. Men ändå, känslan försvann i och med att handlandet kunde börja.

Den krassa sanningen är ju att rean hos vår största bokhandelskedja och jag inte längre drar jämt. För även om det utan tvekan finns väldigt bra litteratur där så har upptäckarglädjen effektivt raderats bort. På borden finns exakt det som visas i katalogen, varken mer eller mindre och dessutom är inte romanen längre reans självklara fokus. Den skonlitteratur som ändå får plats är nästan uteslutande de senaste månadernas försäljningsframgångar samt några klassiker. Förutsägbart är bara förnamnet.

Men som tur är finns det alternativ. När jag senare på dagen besöker bokrean hos stadens obundna bohandlare är upptäckarglädje tillbaka igen. Här går det verkligen att fynda. 40% på flera butikers hela utbud samtidigt som många har rotat i sina egna, förmodligen rätt dammiga lager, och säljer ut dessa böcker för närmast ingenting. Det är ju så jag vill ha min bokrea. Att få leta igenom högar och hyllor med konstigheter för att hitta de där oväntade fynden. Och att kunna köpa den där dyra diktsamlingen till ett kraftigt rabatterat pris. Att under en dag kunna fylla på med högintressant läsning som kommer att räcka ända fram till sommaren.

Det pratas ofta om att moderna affärer och företag först och främst skapar upplevelser för sina kunder, att säljet närmast är att betrakta som bisyssla. I det avseendet är Akademibokhandeln inget undantag. Få företag har så konsekvent blandat upp sin kärnverksamhet med bland annat författarträffar och caféverksamhet som de. Men när det kommer till årets näst största försäljningsdag så går de på tomgång.

Bokrean mår fortfarande bra år 2017. Att säga något annat vore att ljuga. Men hos Sveriges största bokhandelskedja känns den närmast instrumentellt. Samtidigt lyckas många av deras betydligt mindre konkurrenter fyller sina butiker med både oväntade böcker och glädje. Kanske något att sträva efter inför 2018? Vi ses så klart även då!

Läs också

4 kommentarer

 1. Bam skriver:

  Åh, skulle älska ett inlägg om de bästa obundna bokbutikerna! HINT HINT.

  • zacfors skriver:

   Åh vilken bra idé! Ett inlägg och en guide kanske? Jag kan nog redan nu utlova att det kommer att ske under våren 🙂

 2. Jessica skriver:

  Härligt inlägg Zac, ”folkhemsfunkis på steroider” m.m.! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *