En blogg om böcker

Unga vuxna

Om vikten att läsa (även) för de allra minsta

18 feb , 2017, 10.40 Jessica

 

Häromdagen lyssnade jag till bibliotekarien Anna Söderström som på Lilla Luckans babycafé pratade om vikten av att läsa för barn. Att (hög)läsning utökar barnens ordförråd, något som syns långt upp i skolåldern, förvånar knappast någon, men det som verkade vara nytt för många av dem som lyssnade var att man gärna ska börja läsa för barnet långt innan det egentligen begriper något, gärna redan för en nyfödd. Barnet älskar ju förälderns trygga famn och röst, de granna bilderna stimulerar ögat och framför allt börjar barnet förknippa läsning och böcker med den trygga stunden då hen får all uppmärksamhet. Bra betingning tycker jag!

Kudos även till bibliotekarien som lyfte upp ny barnlitteratur, en diskussion som ofta förs bland bloggare och författare framför allt i Sverige (så vitt jag har sett, vill säga, rätta mig gärna om jag har fel) är nämligen att det är lätt att både föräldrar men även t.ex. pedagoger fastnar i samma hjulspår och köper/lånar/läser samma böcker som man själv minns från barndomen. Och inget direkt fel med det, huvudsaken är naturligtvis att man läser för barnen, men det utkommer en hel del nya och garanterat fina barn- och ungdomsböcker årligen. Många av dem är dessutom ”uppdaterade” och speglar samhället bättre än exempelvis Elsa Beskows gamla sagor: böckerna innehåller skilda föräldrar, regnbågsfamiljer, barn med många olika hudfärger etc. Författaren Lisa Bjärbo bloggade om 11 nya barnböcker alldeles nyligen, där har ni några tips att börja med. Än så länge läses det bara böcker med hårda sidor och knappt några ord härhemma, men jag får garanterat orsak att återkomma i ämnet vad det lider.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *