Februari i litteratursverige betyder bokrea. För bokhandlarna som har haft det tufft några år började det så smått att vända kring 2015. Plötsligt såldes det fler böcker under rean och den trenden höll även vid sig under förra 2016.
I en intervju med Dagens Industri berättade Mats Ahlström, ordförande för Svenska Bokhandlareföreningen, om förändringen. 2015 såldes det böcker för över 268 miljoner kronor. Enligt Ahlström är bokreans första dag nu mera nästa lika lönsam som den 23:e december.
Så vad har vi att se fram emot? Vilka böcker kommer vi att köpa för att stödja våra favoritbokhandlare och vår egna bildning? Trenden med väldigt nya böcker på rean håller så klart i sig tillsammans med nyutgivna klassiker. Allt inte intressant så klart men den som letar hittar som vanligt en hel del pärlor. Efter att ha läst ett antal olika kataloger och förköpssidor kommer därför här en lite fyndguide:
Slingorna & undergången : att bli ved III
av Fredrik Nyberg
Nyberg fortsätter att undersöka språkets ljuvlighet och möjligheter. En inte helt enkel och tydlig poesi men som ger och ger ju mer än går in i den.
Jag föder rådjuret
av Jila Mossaed
Det senaste diktverket av Mossaed har exilens blick och tittar tillbaka på ett lämnat hemland, resor och personöden.
Bli som folk
av Stina Stoor
Förra årets stoora svenska debutant. Stoor vann både Katapult- och Boråspriset för sina Västerbottniska noveller.
Hönan som drömde om att flyga
av Sun-Mi Hwang
En sorglig men hoppingivande berättelse om en höna som revolterar mot ödet och går sin egna väg.
Trilogin
av Jon Fosse
En av Nordens verkligt stora dramatiker skriver också romaner. Här samlas hans tre böcker om kärlek, Sömnlösa, Olavs drömmar och Kvällning.
Zinkpojkar
av Svetlana Aleksijevitj
Som en del av mastodeontverket Utopins röster berättas här om Sovjetunionens krig i Afghanistan. En av de mörkare skildringar av krig som har gjorts.
Sex dagar : en roman om upploppen i Los Angeles 1992
av Ryan Gattis
Kravallerna efter Rodney King-rättegången skildrad utifrån olika trassliga människoöden. Imponerar i sin våldsamhet och totala tonträff i personskildringarna.
Utplåning: ett sönderfall
av Thomas Bernhard
En av 1900-talets verkligt unika röster visar här i den sista romanen han skrev innan sin död varför ingen kunde skriva som honom. En arg, cynisk och extremt musikalisk uppgörelse med Österrike och dess historia.
Hackers
av Aase Berg
En mycket arg poesi som vill förstöra systemet inifrån. Aaes Berg är hård, smart och rolig precis som vi förväntar oss.
Hausfrau
av Jill Alexander Essbaum
En roman om ensamhet i tvåsamheten och familjen. Om ett liv som inte blev som det var tänkt trots att all verkar finnas på plats. Sex, svek och död i Zürich.