En blogg om böcker

Betraktelser

Nobeltorsdag imorgon

12 okt , 2016, 18.35 Jessica

 

Jag erkänner direkt. Mitt intresse för Nobelpriset i litteratur är rätt kortlivat varje år. Lite likt mitt intresse för Eurovisionen faktiskt, se där en oväntad analogi! Det flammar upp två-tre dagar före det beger sig, känns oerhört spännande i stunden och dör ut igen efter någon dag. Precis som inför Eurovisionen känner jag mig för dåligt insatt för att ge mig på kvalificerade gissningar. Det som förlänger mitt intresse för Nobelpriset med några dagar är, förutom artiklarna kulturredaktionerna trollar fram, min fascination för folks vallfärdande till bibliotek och bokhandlar så fort pristagaren har meddelats vid de guldinramade dörrarna på Svenska akademin. Det är naturligtvis roligt att folk vill förkovra sig i den goda (?) litteraturen, men det intresset uppstår liksom ur intet och jag undrar ibland hur många som faktiskt läser de böcker de lånar hem från biblioteket eller får i julklapp…

Men nog med den pessimistiska tonen, för visst är det festligt! På oktobertorsdagen det gäller börjar det pirra lite i magen senast vid 12-tiden, och de senaste åren har jag faktiskt råkat jobba så att jag varit hemma vid 14 då det beger sig. Twitter går varm och det undras vilken sändning som är den bästa att följa med. Sorlet i salen som stegras då ständiga sekreteraren Sara Danius öppnar dörrarna och stiger ut. Och sedan avslöjas namnet, det ropas i salen och kamerorna blixtrar. Sällan är tjuten så höga som när Tomas Tranströmer erhöll priset 2011, men alltid är det någon som råkar vara expert på just det plötsligt högaktuella författarskapet. Tillbaka i tv-sofforna försöker de inbjudna gästerna mer eller mindre pålästa uttala sig om pristagaren, och jag föreställer mig att bibliotekarier världen över springer ner till dammiga källare och river fram de böcker som kanske finns i lager. Kloka förläggare hurrar och smäller med champagnekorkar och någonstans sitter det en omtumlad författare och känner… ja, vad känner hen? Stolthet, chock, glädje, överraskning, tillfredställelse?

En stor dag är det, torsdagen i oktober varje år.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *