En blogg om böcker

Författare

Roald Dahl 100 år

13 sep , 2016, 18.43 Julia

 

(Bild från prhslibrary.com)

Those who don’t believe in magic will never find it.

– ur ”Matilda”

En av världens mest älskade barnboksförfattare, brittiska Roald Dahl, föddes idag den 13 september för hundra år sedan. Han föddes i Wales till norska föräldrar, och började skriva på 1940-talet. Hans kanske mest kända verk kom till först 40 senare: ”SVJ” år 1982, ”Häxorna” år 1983 och ”Matilda” år 1988.

Just ”Matilda” har varit en av mina favoritböcker sedan jag var liten. Minns inte om jag såg filmen från 1995 med Mara Wilson i huvudrollen eller läste boken först, men älskade allting – berättelsen, karaktärerna, magin, den stora passionen för läsning. När jag gick i lågstadiet sågs läsning inte som en speciellt häftig fritidssysselsättning, så en cool tjej med superkrafter som dessutom älskade böcker värmde mitt lilla hjärta. Jag kände mig stolt, kände mig smart, kände mig som Matilda.

So Matilda’s strong young mind continued to grow, nurtured by the voices of all those authors who had sent their books out into the world like ships on the sea. These books gave Matilda a hopeful and comforting message: You are not alone.

Och vad vore hans böcker utan de fantastiska illustrationerna av Quentin Blake?

witches (1)

(Bild från ladygeekgirl.wordpress.com)

matilda7

(Bild från tygertale.com)

”Häxorna” är givetvis också en favorit. Förvandlingsberättelser är alltid fascinerande, och inte minst när det handlar om barn som blir förvandlade till djur – något jag alltid drömde om som liten. I boken möter vi en liten pojke som på sin semester upptäcker att det är något märkligt med kvinnorna som håller möten i stora salen.

In fairy-tales, witches always wear silly black hats and black cloaks, and they ride on broomsticks. But this is not a fairy-tale. This is about REAL WITCHES. The most important thing you should know about REAL WITCHES is this. Listen very carefully. Never forget what is coming next.

– ur ”The Witches”

Har också läst Dahls samlade noveller samt ”Kalle och chokladfabriken” (fortfarande hål i tänderna av den) och är sugen på att ta mig an ”SVJ” nu då filmen släppts.

Grattis på din dag, Roald. Hoppas du har det underbart var du än är, omringad av böcker, sagor, godis och – givetvis – magi.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *