En blogg om böcker

Tips

Stockholm Literature 2016

12 sep , 2016, 08.47 zacfors

 

Det är mer än glädjande att Stockholm har börjat få fason på sitt litterära liv. Sakta men säkert har huvudstaden blivit en litterär stad där inhemska och utländska författare möter sin publik mer eller mindre året runt. Kulturhuset tar ett stort ansvar med sin internationella författarscen och Release me där aktuella svenska författare möter sin a läsare. Dessutom blev Kulturhuset platsen för Stockholms litteraturmässa, vårens stora och mycket lyckade satsning på en bokmässa i Stockholm. Utöver Kulturhuset finns också alla återkommande tillställningar hos bland andra Rönnells och Aspuddens Bokhandel.

Och så har vi så klart Stockholm Literature. Den återkommande höjdpunkten på hösten som binder ihop det litterära året i huvudstaden. Sedan 2013 har Moderna Museet stått som välden för denna litteraturfest för finsmakare. En strid ström av internationella storheter som Lev Rubinstein, Colm Tóbín, Carol Ann Duffy, Svetlana Aleksijevitj, Felicitas Hoppe och Kim Thúy har samtalat med svenska kollegor i Moderna Museets vackra lokaler. Och i år är inget undantag. Den konstnärliga ledaren Yukiko Duke har lyckats få hit en imponerande bredd av inhemska och internationella författare, bland andra Monika Fagerholm, Daniel Sjölin, Sjón, Majgull Axelsson, Saša Stanišić, Ulf Karl Olov Nilsson, Hélène Cixous och Don DeLillo.

Personligen ser jag väldigt mycket fram emot samtalen mellan Samanta Schweblins och Jerker Virdborg, Saša Stanišić och Daniel Sjölin samt Almudena Grandes och Majgull Axelsson.Och självklart ska det också bli väldigt kul att få lyssna till både Don DeLillo och Hélène Cixous. Både DeLillo och Cixous också att medverka på Kulturhusets internationella författarscen i anslutning till Stockholm Literature, DeLillo på fredagen och Cixous på måndagen. Dessutom är det fri entre till Stockholm Literature i år och även fast enskilda samtal kommer att kräva biljett så är det en utmärkt idé.

Vad: Stockholm Literature
När: lördag och söndag 29-30 oktober
Var: Moderna Museet, Skeppsholmen, Stockholm

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *