En blogg om böcker

Betraktelser,Tips

Att läsa kvalitativt

20 feb , 2016, 15.40 Julia

 

(bild: ”His Dark Materials”-trilogin av Philip Pullman. En av alla nya böcker i min hylla som bara väntar på att läsas. Älskar denna utgåva!)

För några månader sedan hittade jag en av mina första läsdagböcker, en lista på alla böcker jag läste år 2005. Mer än tio år sedan! Bland titlarna finns givetvis ett par Harry Potter-böcker, men också ”Den gröna milen” av Stephen King, ”SCUM-manifestet” av Valerie Solanas, ”Da Vinci-koden” av Dan Brown och Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas”. En salig blandning, alltså. På den här tiden skrev jag ner varje roman i en liten läsdagbok jag köpt på någon bokhandel: titel, författare, datum jag läst boken och en liten kommentar. Än idag dokumenterar jag varje bok jag läst, men numera sker detta virtuellt genom Goodreads (finns också som app till mobilen). Goodreads är kanske min mest besökta nätsida efter Facebook. Här hittar jag alla mina boktips, kan jämföra böcker, skriva och läsa recensioner och dokumentera min egen läsning.

Några år sedan introducerades även ”The Reading Challenge”, alltså läsutmaningen, där man varje år får skriva hur många böcker man hoppa på att läsa och sedan kämpa mot sitt mål, samt ta del av andras. År 2005 läste jag 25 böcker – något jag inte kommit upp till på senare år (förra året läste jag sjutton stycken). Detta år struntade jag i allt vad som heter jante och la mitt mål på 50 böcker. Huvudsaken är väl att läsglädjen infinner sig, eller hur? Målet med läsutmaningen är att inspireras till att läsa mera, kanske genom att plocka fram sin bok istället för att slötitta på tv, att läsa på bussen istället för att lyssna på musik, och så vidare. Ett sätt att tvinga sig själv att läsa mera.

Men samtidigt blir jag onekligen lite stressad. Läsning ska väl inte vara framtvingat? Har nu läst fem böcker i år – ganska bra såhär i början av året tycker jag själv – men Goodreads påminner mig om att jag är ”one book behind schedule”, en bok efter. Jag börjar tveka, och istället för att njuta av boken jag läser så räknar jag sidor, dagar, funderar på att ta en tunn bok nästa gång. Varför är mitt mål att läsa femtio böcker? Är det inte viktigare att läsa för kvalitetens skull än att läsa så många böcker som möjligt? Varför kan inte målet vara att hitta en ny bokförälskelse, läsa en författare från fem olika länder, läsa en bok på över tusen sidor och en på knappt hundra, eller helt enkelt bara läsa för att jag älskar det?

Jag kanske inte kommer läsa femtio böcker i år. Troligtvis inte, men det gör ingenting. Mitt största mål är ändå att få läsa något så fantastiskt att det inte går att sluta.

Läs också

2 kommentarer

  1. Hanna skriver:

    Åh! Jag älskar också Goodreads! Men jag har funderat på precis samma sak som du, är det verkligen vettigt att tvinga sig att läsa bara för att läsa? Sen är jag lite nyfiken och undrar om du har hittat till Booktube? 🙂

    • Julia skriver:

      har sänkt ribban till 40 böcker i år, känns redan mindre stressig 😉 har hört talas om booktube – antar det är som bookstagram, instagram med boktema, men på youtube? är dock inte insatt, men däremot instagrammar jag själv bara böcker på desdemonareads 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *