En blogg om böcker

Betraktelser,Romaner,Unga vuxna

Någon som minns ”Identitet X”?

13 feb , 2016, 11.53 Julia

 

Det var 1990-tal och jag hade precis börjat läsa annat än bilderböcker. Minns inte vem det var som tipsade mig om Francine Pascals evighetsserie ”Tvillingarna”, men det tog inte länge förrän Jessicas och Elisabeths pre-teen-äventyr blev min vardag. Bockade nog av en hel del av de 80 titlarna, men tror inte jag någonsin hann läsa dem alla.

På högstadiet upptäckte jag dock en ny serie av samma författare – kanske i någon av de sista numren av Läslusen som jag fick hem innan vi slutade med prenumerationen. Serien hette ”Identitet X” (originalets titel ”Fearless”) och handlade om sjuttonåriga Gaia, född utan att kunna känna rädsla. Minns så tydligt det svenska omslaget till den första delen som hette just ”Gaia” – ett par intensiva ögon som mötte min blick från bokens svarta pärmar. Och vad jag älskade den boken! Jag kunde identifiera mig med Gaia, utstött, okysst, ensam, bara en enda vän, rullstolsburna Ed (extra plus för representationen där, dock läste jag att han blir opererad i ett senare skede och således ”botad”, vilket är jättesynd). Andlöst läste jag om hur Gaia, mästare på kampsporter, otroligt stark och dessutom totalt utan rädsla gav sig ut på natten för att ge stryk åt brottslingar och andra skurkar. Mitt hjärta bultade i samförstånd med Gaias olyckliga kärlek gentemot Sam, och Eds likaså olyckliga längtan efter att Gaia skulle se något mer i honom än en vän.

Samtidigt var denna bokserie inte närapå lika populär som ”Tvillingarna”. Jag vet inte hur många av de 36 (!) delarna i serien som översattes till svenska, men absolut inte alla – runt sju-åtta skulle jag tro. Jag läste kanske fem delar innan jag tröttnade på att vänta på fortsättning, och ju mer tiden gick glömde jag lite bort hela serien. Men någonstans i mitt minne fanns ännu dessa böcker kvar, och efter en snabb Adlibris-sökning hittade jag ett paket med de nio första böckerna på engelska. Inte speciellt dyrt heller.

Så, för att göra en lång historia kort – ett paket böcker är på väg hem till mig under nästa vecka. Mitt tonårshjärta bultar lite extra hårt igen.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *