En blogg om böcker

Okategoriserade

Representation i litteraturen

21 feb , 2018, 15.26 Julia

 

(Bild från http://marvel.com/movies/movie/224/black_panther)

Förra veckan hade den senaste installationen i Marvel-serien filmpremiär. ”Black Panther” har hyllats i media, inte bara för skådespelarnas utmärkta insatser eller musiken, utan också för vad den berättar. Likaså viktigt är vad den gör. Videon på två svarta pojkar som glatt pekar på affischen och säger ”jag är den där!” talar ett tydligt språk. Representation behövs, både inom politik och samhälle som inom kulturen.

Jag har de senaste åren försökt bredda utbudet av böcker jag läser. Ännu har jag inte läst Roxane Gay (skäms) eller Han Kang, men har två av den sistnämndas böcker på nattduksbordet. Här följer en lista på böcker jag läst som jag tycker att du också borde.

Angie Thomas – ”The Hate U Give”

Som en reaktion på den rasistiska polisbrutaliteten i USA skriver Thomas berörande och förklarande utan pekpinnar om hur det är att växa upp i ett rasistiskt samhälle. Om familj, vänskap och kamp.

Jesmyn Ward – ”Sing, Unburied, Sing”

Jojos vita pappa sitter i fängelse, hans svarta mamma har drogproblem och hans mormor är döende i cancer. Morfarn lär honom allt han kan om döden och livet, och när mamman plötsligt tar med sig Jojo och hans lillasyster på en bilfärd igenom Mississippi blir det han dittills lärt sig ifrågasatt. Berättad utifrån främst Jojos och mamman Leonies perspektiv, är boken en tragisk och vacker berättelse om familj, klass och olika slags konflikter – mellan etniciteter, mellan fängslad och fri, mellan levande och döda.

Johannes Anyuru – ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”

Ett terrordåd i Göteborg inleder romanen som målar upp en dystopisk framtid där muslimer isolerats och så kallade Riddarhjärtan patrullerar. En tjej som var en av de ansvariga under terrordådet säger sig komma från framtiden – framtiden där dystopin är verklighet. Vinnare av Augustpriset 2017.

Andra tips:

Athena Farrokhzad – ”Vitsvit”

Adrian Perera – ”White Monkey”

Roxane Gay – ”Hunger”

Han Kang – ”Levande och döda”

Har ni några tips?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *