En blogg om böcker

Romaner

I en skog av sumak

19 feb , 2018, 10.00 zacfors

 

I en skog av sumak
Klas Östergren
Natur & KulturAtt läsa något av Klas Östergren är alltid en glädje. Att bara få ta del av hans kärlek till språket är tillräckligt för att längta efter nytt eller att läsa om något gammalt. För mycket gammalt finns det. Sedan debuten Attila 1975 har han gett oss över 20 novellsamlingar och romaner. Alla med samma glädje för språket och dess möjligheter. Att läsa Östergren är också att känna igen sig. Vissa grepp och teman återkommer. Sådant som dök upp kring debuten, men kanske framförallt kring genombrottet med Gentlemen, återfinns även i de senaste årens romaner.

Ofta handlar det om ett återberättande av något som har skett, ibland för länge sedan men ofta relativt nyss. Berättarjaget är inte sällan någon som vi tror skulle kunna vara Östergren själv eller i alla fall någon version av honom. Det som berättas bli ofta invecklat och får oväntade vändningar. Berättarjaget har sällan själv huvudrollen men blir indragen och vet inte riktigt hur det gick till.

Nu kan det låta som att Östergren upprepar sig och ja, på något plan gör han det, men det är alltid så rasande skickligt genomfört. Både de skrönalika handlingarna och hur språket hanteras gör att allt ändå känns nytt och spännande. Intressant nog är Östergrens senaste roman kanske den som bryter mest mot det han har gjort tidigare. Teman, språk och berättarjag känns igen men I en skog av sumak berättas rakt, vilket inte hör till vanligheterna.

Kenneth Jansson går i nian. Året är 1970 och Vietnamnkriget har några år tidigare satt västvärden i brand genom de ungdomsrevolter som startat i dess kölvatten. Kenneth bor tillsammans med sin mamma i en liten lägenhet i Stockholms innerstad. Granne bor Håkan, hans klasskompis. Genom väggen kan de höra hur Håkans mamma rutinmässigt blir misshandlad av Håkans pappa. En ny kille har börjat i klassen. Han heter Dan Schoultze och ingen vet riktigt vad han gör där. Men han är något nytt, något ingen har varit i närheten av tidigare. Schoultze och hans syster Hellen bor helt själva i en jättestor trävilla. Pengar finns men inga föräldrar verkar det som. Kenneth och Dan finner så småningom varandra och sommaren efter grundskolan blir något Kenneth aldrig ens hade kunnat drömma om.

Östergren berättar om ett ungt svenskt 70-tal fyllt med alternativkultur och förändring. I en skog av sumak skildrar en ung människas, liksom dennes generationskamraters, politiska uppvaknande. Vietnamnkriget och Kenneths tunnelbaneresor, mellan arbetarklassens innerstad och överklassens förorter, är de röda trådar som bygger romanen. Den lilla och den stora världen möts, eller snarare krockar, i en pampig trävilla omgärdat av sumakskog.

Språket är som sagt utsökt och det raka sättet att berätta klär verkligen Östergren. Inga tillkrånglade dramatiska vändningar eller avancerade tillbakablickar. Bara en närmast linjär dag-till-dag-berättelse om några intensiva månader 1970. Om det raka berättandet och klasskildrandet är en avstickare eller en ny giv av Östergren lär tiden utvisa. Men om han tänker fortsätta på den här nivån lär ingen bli besviken om han fortsätter att upprepar sig.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *