En blogg om böcker

Romaner

Flickorna

22 jan , 2018, 21.19 zacfors

 

Flickorna
Emma Cline
Natur & Kultur
I november dog Charles Manson. Han tillhörde den skara brottslingar som genom sina dåd inte bara skrev in sig i kriminalhistorien utan även i den populärkulturella. Under 60-talet skapade han det som för eftervärlden skulle bli känt som Familjen. En sekt till stora delar beståendes av unga tjejer som flöt omkring i Kalifornien och som till slut blev kända för ett flertal mord. Det mest kända var på skådespelaren Sharon Tate.

Myterna och historierna kring Charles Manson är så många att det är smått omöjligt att hålla reda på allt. Men sant är att han var en person som lyckades fånga människors nyfikenhet och tack vare det kände han många inom Kaliforniens radikala kulturliv. De mord som tillskrivs hans sekt brukar ses som slutet på den era som styrdes av längtan efter kärlek, fred och förändring.

Går det att skriva ytterligare en berättelse om allt det här? Nä, egentligen inte. Få ämnen är så söndertjatade som det amerikanska 60-talet. 40-talisterna verkar aldrig kunna sluta romantisera sin egna ungdom och vi som kom efter har fortsatt på ungefär samma sätt. Men trotts det verkar en ny generation ha get sig på ämnet och varför inte? Vissa skeenden och händelser är svåra att bortse ifrån och speciellt om det är så hissnande och fasansfulla som de flickorna var med om.

Evie Boyd är 14 år när hon först ser flickorna. Som överjordiska väsen drar de fram i samhället där hon bor. Bortom alla normer och regler gör de precis som de vill. Hon har aldrig sett något liknande och blir kär. Eller förhäxad, eller både och. Långt senare, som vuxen kvinna, ska hon se tillbaka på den sommaren och minnas allt det hon hade hoppas att hon hade förträngt. Den åldrade Evie tänker tillbaka på hur hon träffade flickorna och hur hon blev en av dem. Hur tillhörighet gjorde saker med henne som hon inte trodde var möjligt.

Emma Cline skriver fram en mycket komplex men samtidigt alldeles glasklar berättelse om hängivelse, svek, våld och sex. Hennes språk flödar och lyckas förvandla den så ytters väldokumenterade förlagan till något helt eget och magiskt. För Flickorna handlar inte om Charles Manson utan är i stället ett sorts parallellverk. Händelser, personer och platser går att härleda tillbaka till verkligheten och hade det varit en film hade det kallats ”Inspired by True Events”. Emma Cline har använt inspirationen väl, möjligheterna som ligger i fiktionen har hon använt för att blåsa nytt liv i en berättelse som redan har berättats tusen gånger.
Om ni, likt jag, fascineras av historien och vill lära er mer om de verkliga händelserna så rekommenderar podcasten You Must Remember This som har tagit på sig uppdraget att berätta om Hollywoods första 100 år. Där gör de inte mindre än 12 avsnitt om Charles Manson under titeln Charles Manson’s Hollywood.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *