En blogg om böcker

Evenemang

National Novel Writing Month

4 Nov , 2017, 08.00 Julia

 

Nu är november här och då är det dags igen för det internationella internetbaserade skriv-evenemanget NaNoWriMo! Evenemanget går ut på att skriva 50 000 ord på en månad, alltså i princip en hel roman. Låter ju enkelt, eller hur!

Nåja. Till en början kan det låta fullständigt befängt att någon skulle försöka ge sig på att skriva en bok på en månad. Och faktum är att det nog är ganska omöjligt. Men poängen – och kanske det bästa – med NaNoWriMo är att man inte behöver skriva bra. Kvantitet framför kvalitet är allt som räknas.

Men varför, tänker kanske någon. Varför sätta en månad på att skriva något som är dåligt? Därför att det ibland inte går att få fram text även om man har oändligt med tid framför sig. Vi människor är bra på att skjuta upp saker och nedvärdera oss själva. Jag är definitivt sådan. När jag skriver skönlitterärt går jag ideligen tillbaka i texten och ändrar, raderar, börjar om, flyttar omkring och får knappt fram någon egentlig text alls.

Då det kommer till att skriva romaner är det oftast själva redigeringen som tar mest tid. Den färdiga produkten, som ifall man har tur ges ut på förlag, är sällan densamma som det första utkastet. J.K. Rowling har berättat att det första kapitlet i ”Harry Potter and the Philosopher’s Stone” hade upp emot femton olika versioner och att slutresultatet inte alls påminner om det första utkastet.

Poängen med NaNoWriMo är alltså att få ut den där historien en gått och burit på men aldrig fått tid, ork eller lust att skriva. Att helt enkelt tvinga fram text och tillåta det att bli dåligt. Det finns alltid tid för redigering och det är garanterat lättare att redigera en redan existerande produkt än ett tomt textdokument.

Jag har varit med en gång, år 2014, men kom ”bara” upp till ungefär 10 000 ord i ett manus jag troligtvis aldrig kommer att använda till något. Det var mest som en kul grej. I år försöker jag klara av utmaningen med en idé jag gillar. Har redan kommit upp till över 3000 ord. Håll tummarna för att det fortsätter på samma sätt.

Mina bästa tips inför NaNo är:

1) Ha en kort beskrivning av vad berättelsen handlar om.

2) Skapa karaktärer du vill skriva om.

3) Gör en synopsis med vad som ska hända i varje kapitel/nytt stycke/ny scen.

Eller så skriver du bara, pang på utan någon aning om vart berättelsen för dig! Allt är tillåtet i NaNo.

Kommer du vara med i år? Lycka till isåfall!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *