En blogg om böcker

Betraktelser

Böcker i höstens färger

14 okt , 2017, 16.57 Julia

 

Läser för tillfället två böcker försedda till Sydamerika. Julia Svanbergs roman ”Candelarias hus” handlar om svenska Ellen som med sitt barn bosätter sig i den nyligen avlidna Candelarias hus på den Colombianska landsbyggden. Det är en verklighet så olik den nordiska vardagen, präglad av bristen på vatten, priset på kaffe, kampen mellan gerillan och militären, rädslan för denguefeber och att behöva gå en kilometer för att komma till närmaste papperskorg.

Svanberg får verkligen läsaren att förflytta sig direkt till ett annat land och uppleva det som om man själv var närvarande, som om man kände människorna om miljöerna där på riktigt och inte bara fick en turistig vykortsversion av landet.

Den andra boken, ”Things We Lost in the Fire”, är en novellsamling skriven av argentinska Mariana Enríquez och jag fullkomligt älskar den! Kuslig, sorglig och underbart skriven. Författaren tar oss till den argentiska slummen, storstaden och landsbygden i makabra historier om vänskap och kärlek, droger, förbannelser och mord, våld, fattigdom och orättvisor.

Novellerna för tankarna till min favorit Shirley Jackson, där det kusliga knackar på dörren snarare än stormar in i rummet. Det anas i bakgrunden, vilket är mer skrämmande än något annat. Läs!

Passande nog hade båda en liknande färgskala på omslagen! Lägg till ”Tiger Lily” av Jodi Lynn Anderson (baserad på karaktären med samma namn i ”Peter Pan”-böckerna) och den höstiga bilden blev komplett. Vad är väl bättre när det regnar än att krypa under täcket med en bok?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *