En blogg om böcker

Betraktelser

Bokmässorna 2017

3 okt , 2017, 19.55 zacfors

 

Så hur blev det då? Hur gick det med Göteborgs alla bokmässor? Och demonstrationen? Och bojkotten? Och debatten? Vad blev det av allt?

Mycket var sig likt. Torsdagen på Bok & Bibliotek är fortfarande till för den så kallade branschen. Det vill säga för alla som får resor och boende eller i alla fall inträdet betalt av någon annan. Men även om branschen visade upp sig som vanligt under mässans första dag så var något annorlunda. Enligt förlagsfolk som jobbade i sina montrar var det påtagligt mindre folk än vanligt.

Torsdagen är vanligtvis den lugna dagen. Då är det inte så axelnuddande trångt som det alltid är under lördagen och söndagen. Men i år var det ovanligt glest mellan förlagsmontrarna även för att vara en torsdag. Det som började som en kollektiv känsla i magen hos en uppsjö förlagsarbetare belades senare med siffror. 10% färre besökare under både torsdagen och fredagen. Sedan ett ordentligt bottennapp under lördagen då hela 35% färre besökare än vanligt tog sig till Svenska mässan. Lördagen som vanligtvis är mässans verkliga kassako.

Orsaken är så klart den nazistiska demonstrationen som hölls i direkt anslutning till mässan samt Bok & Biblioteks beslut om att åter igen bjuda in den högerextrema tidskriften Nya Tider. Många, både förlag, författare och privatpersoner, valde helt enkelt att inte komma på grund av mässans beslut att bjuda in högerextremisterna. Men många valde sannolikt också att hellre delta i den antirasistiska motdemonstration som ordnades på Heden inte långt där ifrån. Över 10000 människor deltog i motdemonstrationen och även om inte alla hade tänkt att gå på bokmässan så hade säkert en hel del gjort det om inte nazisterna hade fått demonstrationstillstånd.

Stadens andra bokmässor mådde däremot betydligt bättre. ETC ordnade Bokmassan med en uttalad antirasistiskt agenda. Lägligt nog hade de slagit upp sitt cirkustält på Heden som under lördagen var närmast fullpackad. ETC uppger att de under fredagen hade 4000 besökare och närmare 8000 under lördagen. Inte illa för ett gratisevenemang. Även Scener & Samtal på Världskulturmuseet gick över förväntan med sina 1600 besökare.

Bortsett från att sälja böcker till allmänheten och hålla möten med branschkollegor handlar bokmässa helgen också om fest. Traditionsenligt slogs klackarna i taket hos Elit Park och lägligt nog hade hotellet nypremiär på sin helt ombyggda bar. Välmixade drinkar blandades med författare och branschfolk som framåt småtimmarna tog sig upp till övervåningen där tidningen VI höll fest.

Det är närmast en underdrift att säga att årets upplaga av Bok & Bibliotek hamnade i skuggan av debatten om Nya Tider och nazisternas demonstration. Att det kommer att få konsekvenser för nästa års bokmässa står redan klart. Bok & Bibliotek har redan flaggat för rabatter till de som kan tänkas återkomma som utställare nästa år. Att Göteborgs bokmässa i år fick konkurrens av ytterligare tre mässor märktes kanske inte lika mycket i inkomstbortfall som i förlorad uppmärksamhet. Och att i alla fall två av de tre alternativen såg den gångna helgen som en framgång (den tredje skiter antagligen fullkomligt i om den säljer böcker eller inte) borgar för att 2018 mycket väl åter igen kan bjuda på en helg med fyra bokmässor i stället för en. Hur det kommer att bli kan ingen ännu veta men att litteraturen kommer att fortsätta att vara i centrum för samhällsdebatten kan vi nog vara rätt säkra på. Och kanske är det exakt där den alltid borde vara?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *