En blogg om böcker

Tips

Den svenska bokhösten

24 jul , 2017, 10.00 zacfors

 

Det tar emot att tänka på hösten när det är som varmast ute. Att resa sig upp ur hängmattan för att långsamt röra sig mot kylan inte det minsta önskvärt. Tur då att förlagen gör förflyttningen enklare genom att locka med ett helt gäng nya intressanta böcker. För intressant verkar det bli.

Låt oss böra med det som verkligen har fått mig att längta lite extra efter att semestern ska ta slut. Två höstdebutanter (vilket bara det är intressant då våren brukar vara debutanternas årstid) kommer med novellsamlingar. Emma Asps Du är nog speciell men närmare än så här kommer vi inte och Viktoria Jäderlings Åh Lunargatan. Den första verkar vara en absurd historia där bland annat Strindberg uppträder i svarta bomullstrosor medan Lunargatan enligt förlaget ska handla om ”jakt och avrättningar, enorma bränder och extrem sexighet”.

Av de mer etablerade författarna återfinner vi två poeter som är aktuella med varsin roman. Visst, Hanna Nordenhök har skrivit fler romaner än diktsamlingar men det var som poet hon inledde sitt författarskap. I höst följer hon upp 2013 års Det vita huset i Simpang med romanen Asparna. En mörk berättelse om förvildade barn. Lars Mikael Raattamaas Dö andras död verkar vara någon form av roman, eller i alla fall allmän skönlitteratur som förlaget kallar de. En berättelse om aktivism och arkitektur, om människovärde och om utspritt ljus får i alla fall mig att längta lite extra.

Apropå poesin så fortsätter Modernista att översätta danska poeter. Nu har det blivit dags för Olga Ravn och hennes Den vita rosen, översatt av hennes kollega Johanne Lykke Holm. Äntligen får vi också Shadi Angelina Bazehis debut Vingslag på svenska. Det ska också bli spännande att få läsa den vietnamesisk-amerikanska poeten Ocean Vuongs Natthimmel med kulhål. En diktsamling som har fått mycket uppmärksamhet i USA. Och när vi ändå är inne på poesin. Agnes Gerner följer upp sin Katapultprisvinnande debut Skall med ytterligare en diktsamling. Djurrättspoesi om en ska tro Bonniers katalogtext.

Under det senaste året har Norsteds i högt takt gett ut Elena Ferrantes omåttligt populära Neapelsvit. Nu när sista delen är översatt fortsätter Norsteds sin Ferrante-utgivning med kortromanen Dagar av ensamhet. Det ska bli intressant om Sveriges kärlek till den italienska sensationen kommer att fortsätta.

Bortsett från de debuterande novellförfattarna så är det ytterligas en debut (återigen, är hösten den nya våren?) som jag ser fram emot. Skådespelaren Evin Ahmad debuterar med En dag ska jag bygga ett slott av pengar som av förlaget beskrivs som en “hårt slående dikt om resa och rörelse”. Dessutom har hon, tillsammans med Lars Mikael Raattamaa, höstens snyggast pressbilder.

Så glad läshöst men lämna inte hängmattan allt för tidigt!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *