En blogg om böcker

Deckare,Läsning,Tips

Spänningstips till solstolen

15 jul , 2017, 08.30 Julia

 

Även om deckare kanske inte är en favoritgenre så älskar jag böcker med spänning och mysterium. Precis som med mitt intresse för tv-serier och filmer med halsbrytande intriger och chockerande vändningar uppskattar jag även sådant i böcker. Inte enbart, givetvis, men som jag tidigare skrivit är en fungerande handling som gärna följer en röd tråd viktig för att jag verkligen ska uppslukas av en bok. Det behöver kanske inte vara mordgåtor eller mystik inblandat, men intressant likväl.

Här kommer några tips på böcker jag verkligen sträckläst på grund av dels en nervkittlande handling, dels karaktärerna och dels språket. Finns en del spännande böcker jag slukat med hull och hår under själva läsandet, men som efter att boken lagts åt sidan mest känts som urvattnad fettfri mjölk. Ganska tråkiga och smaklösa sådär i efterhand.

Men inte dessa böcker, inte!

You av Caroline Kepnes
Min senast utlästa bok. Den var… intensiv. Välskriven och rolig, fylld till bredden av populärkulturella referenser. Handlar om boksäljaren Joe som blir besatt av Guinevere Beck, den aspirerande författaren. Hans besatthet tar oanade höjer och som läsare upplevde jag den tudelade känslan av att dels heja på honom, dels fasas av hans galenskap. För Joe, han är galen.

Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist
Minns runt 2010 när jag var hemma hos en kompis och hon skrev på sin gradu. Jag låg i hennes säng och läste, läste, läste, orkade inte gå upp och åka bussen hem för att jag inte ville slita ögonen från boken. Ajvide Lindqvist är riktigt bra på det där med att göra något vackert och oskyldigt till något brutalt, skrämmande och fult. Och vad är inte mer oskyldigt än Allsång på Skansen.

Sharp Objects av Gillian Flynn
Oftast tipsas det om Gone Girl, men Flynns andra böcker är också väldigt bra. Dark Places är kanske min favorit, men Sharp Objects upplever jag att det inte tipsas om tillräckligt. Nu ska den dessutom bli tv-serie med briljanta Amy Adams i huvudrollen. Nyckelord: mordmystierum, tonårstjejer, självskadebeteende, dysfunktionella familjer.

Devil in the White City av Erik Larson
Ett kanske lite otippat val, men intressant ändå. Handlar dels om byggandet av Chicago World’s Fair och all världens arkitekturisk (är det ett ord) historik som ligger bakom. Men det centrala för berättelsen är ändå H. H. Holmes, som kallats för Amerikas första seriemördare. Hisnande berättelse som dessvärre är alldeles sann. Varje citat ur boken är hämtat ur verkligheten. En ny bok på samma tema, H. H. Holmes: The True History of the White City Devil, menar dock att en del av ”faktan” i denna bok ska tas med en nypa salt, och att den nya boken är den första verkligt faktabaserade berättelsen om Holmes. Oavsett är det riktigt intressant, så länge man orkar sig igenom alla detaljer om byggnader och problem relaterade till byggnadslov och så vidare.

The Little Friend av Donna Tartt
Den minst populära av Tartts böcker, men min favorit. Börjar med att 12-åriga Robin hittas mördad. Vem är mördaren? Hans tolvåriga lillasyster Harriet, som var baby när det skedde, försöker lösa mysteriet med sin kompis Hely. Jag älskade språket, berättandet, Harriet, hennes mostrar och ja, allting. Många har uttryckt stor besvikelse över slutet, men jag gillade det.

We Were Liars av E. Lockhart
En ungdomsbok som jag lyssnade på ljudbok. Berättad ur Cadence perspektiv, som tillbringar sina somrar på familjens egna ö. Hon och hennes tre vänner, Johnny, Gat och Mirren, har i princip utvecklats tillsammans under deras gemensamma somrar på den idylliska ön. För ett år sedan hände något, en olycka, varefter Cadence lidit av migränanfall och minnesförlust. Hon kommer inte ihåg vad som hände, och hennes vänner är inte till hjälp. Alla beter sig hemlighetsfullt och nervöst runt henne, men ju mer tid Cadence spenderar på ön, desto mer kommer hon ihåg. Och vad hon minns, det påverkar både hennes och de andras liv. Klart läsvärd. Kanske jag till och med omläser den snart, blev sugen.

Trevlig sommarläsning, hoppas det blir riktigt spännande – om så bara i bokens värld.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *