En blogg om böcker

Noveller

Noveller, noveller

6 apr , 2017, 08.53 Jessica

 

I avsnitt #3, ”Småstaden”, i Svenska Yles rätt så nya litteraturpodcast Hietanen & Henrikson hyllar Anne Hietanen Lucia Berlins novellsamling Handbok för städerskor. En bok jag de facto har i min ägo, och som jag då jag lyssnade på avsnittet genast längtade hem till för att plocka fram ur hyllan och börja läsa. Tyvärr är jag väldigt dålig på att läsa novellsamlingar; man borde ju gärna begrunda novellerna var för sig, men jag vill genast vidare i läsningen och hamnar sedan halvt in i nästa novell innan det är dags att sova eller stiga av bussen och då flyter novellerna ihop på ett dåligt sätt i mitt huvud. Men jag tänker att jag ska placera Handbok för städerskor på mitt nattduksbord och försöka läsa en novell per kväll, eller ens en i veckan? Det känns som ett bra recept för en potentiell novell-läsarframgång.

Känner till Novellix? Det är ett svenskt förlag som specialiserar sig på, ja ni gissar såklart rätt, noveller. Men på ett speciellt sätt såtillvida att de alltså ges ut enskilt, små små böcker med cirka 30-sidiga noveller. Ett modigt beslut i dagsläget tycker jag, och därför så roligt att det verkar gå bra för dem. Jag tror att det här sättet att läsa noveller passar just mig utmärkt, då ger jag nämligen novellen hela min uppmärksamhet. Efter att jag har läst ut den stannar den också kvar i minnet som sådan, utan att grumlas av andra noveller jag läst precis före eller efter, som vore fallet med en regelrätt novellsamling. Alldeles nyligen läste jag Susanna Alakoskis novell Omsorgen, och ni som läst hennes böcker vet ju att hon som ingen annan skildrar samhällets olycksbarn. Så var också fallet med den här texten som handlar om en vårdare på ett gruppboende för psykiskt sjuka. Ett nedslag i hennes liv en kväll bara, men samtidigt en inblick i byråkrati och människoöden.

Läs också

2 kommentarer

 1. Julia skriver:

  Håller med dig – har också svårt med novellsamlingar om de är skrivna av en och samma författare. Tror faktiskt inte jag någonsin läst en novellsamling i sin helhet. Eventuellt en John Ajvide Lindqvist? Har ett par Novellix-boxar, de är så snygga också!

  • Jessica skriver:

   JAL är den enda författarens vars novellsamlingar jag kastar mig över. Kanske för att jag så sällan läser skräck, så då känns novellsamlingen ändå som en helhet även om det är skilda noveller.

   Det kommer ju en YA-box nu, blir nog köpsugen 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *