En blogg om böcker

Betraktelser

Litteraturåret 2016 – Mathias

29 Dec , 2016, 13.47 Mathias Rosenlund

 

Din första tanke när jag säger ”Litteraturåret 2016”?
Åh, alla storheter som lämnat jordelivet. Det är synd att det är min första association, men så är det. Bodil MalmstenHarper Lee, Umberto Eco och Elie Wiesel är bara några av dem som dött i år.

Årets största läsupplevelse annars?
Hittills är det H is for Hawk av Helen Macdonald, men det kanske ändras då jag nu ska läsa Katarina Frostensons nya bok Sånger och formler.

En litteraturdebatt som engagerat dig?
I år har jag varit osedvanligt lat då det gäller att följa och engagera mig i debatter, så det enda jag egentligen kommer att tänka på är debatten kring valet av Bob Dylan som Nobelpristagare.

En besvikelse?
Ingen som jag kommer att tänka på, det mesta jag har läst har varit tillfredsställande och bra.

Årets viktigaste släpp?
Svårt att nämna bara en, men en av dem är definitivt Andrzej Tichys nya roman Eländet. Oerhört aktuell samtidsskildring, samt litterärt sett strålande.

Årets branschprofil?
Småförlag i största allmänhet. Jag tänker på till exempel ellerströms, Ellips, Tranan, det nygrundade finlandssvenska Vilda förlag, Glänta och Rámus. Det finns många som satsar stenhårt på böcker av hög kvalitet, trots alla domedagsprofetior om bokbranschen.

Vad/vem har du saknat?
Jag har saknat nya böcker av bl.a. Cormac McCarthy och Philip Roth. Men de kommer kanske aldrig att komma. Roth lär ha lagt av med författarskapet, och McCarthy, ja, jag vet inte … Hoppas hoppas.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *