En blogg om böcker

Betraktelser

Grattis Bob!

13 okt , 2016, 16.01 zacfors

 

”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.

Med den motiveringen gav Svenska Akademin Bob Dylan 2016 års Nobelpris i litteratur och orsakade årets största kulturella haktappning. Få hade fram tills idag trott att Dylan (trots att han år efter år funnits med på vadslagningssajternas listor) faktiskt skulle kunna vinna litteraturvärldens absolut mest prestigefulla pris.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Sociala medier svämmade över av ifrågasättanden och hurrarop. Krönikörer vässade sina pennor och experter i direktsändande studios blev mållösa. Vilka scener som utspelades i bokhandlar jorden runt vet vi inte så mycket om men det är lätt att gissa på förvåning och ilska. Just litteraturpriset bruka vara en lika säker inkomstkälla som bokreor och nu gick priset till en person vars litterära gärning till största del är musik. Champagnen fick drickas hos diverse streamingtjänster istället.

Det som gör Dylan till en rätt vanlig vinnare är att han är man och vit. Men det som gör honom till något aldeles extra, bortsett från att han är musiker, är att han faktiskt är känd. Det hör till vanligheterna att priset kritiseras för att det bara ges till ”okända författare”. Det stämmer självklart inte men upplevelsen är tydlig, det är ett pris för eliten. Så vad händer nu? 2016 blev Nobelpriset i litteratur ett folkets pris och plötsligt öppnades helt nya möjligheter för vilka som kommer att kunna vinna i framtiden. För det kan väl ändå inte vara sista gången en musiker vinner världens största litteraturpris?


Vi på Litterarum stämmer in i gratulationerna och önskar Bob Dylan några roliga dygn i Stockholm i samband med Nobelfesten den 10 december! Litterarum går tillbaka till skivbackarna och återkommer med några litterära lyssningar under hösten.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *