En blogg om böcker

Tips

Höst i litteratursverige

29 aug , 2016, 14.28 zacfors

 

Sommarens sista dagar regnar så smått bort och snart är den äntligen här, bokhösten. Egentligen har den ju redan börjat då den senaste veckan har gett oss nya romaner med Therese Bohman, Andrzej Tichý och Leif Holmstrand. Det i sig skulle vara gott nog för de kommande månaderna men mycket mer är att vänta.

I Sverige är bokhösten tillägnad de etablerade namnen medan våren är debutanternas. Varför det är så går att spekulera i men att de stora förlagen vill ha sina kända författare bokaktuella till bokmässan i Göteborg borde vara en lågoddsare. Så vad har vi att se fram emot de kommande månaderna? Bonniers satsar ordentligt med Sofi Oksanens nya “Norma” och en efterlängtad roman-comeback av Malte Persson. En annan verkligt tung återkomst är Steve Sem-Sandberg som efter framgångarna med “De fattiga i Łódź” 2009 nu är tillbaka med romanen “Stormen” och Sverigeaktuella Don DeLillos senaste roman “Zero K” kommer nu äntligen på svenska. Och sedan har vi Maxim Grigoriev. 2014 debuterade han med novellsamlingen “Städer” och tilldelades Borås Tidnings debutantpris och nu är det så dags för hans första roman. “Nu” utspelar sig i utkanten av Berlin där livet har sin gilla gång och där den före detta filosofistudenten Herman flyter fram igenom tillvaron. Vissa dagar regnar det, andra dagar lagar han kycklingsoppa, sedan sluta hands flickvän höra av sig. Upplägget känns med andra ord igen från hans tidigare noveller och jag är omåttligt peppad!

Vid sidan av Grigorievs kommande roman är det Norstedts fortsatta utgivning av Elena Ferrantes Neapelkvartetten jag ser mest fram emot. Andra romanen, “Hennes nya namn”, kommer nu på svenska och jag längtar efter att få återvända till Grecos och Cerrullos värld igen. Från Italien till Tyskland är det inte långt och i väntan på att något svenskt förlag ska översätta Christian Krachts kommande roman “Die Toten” får vi nöja oss med att översättningarna av hans tidigare verk duggar tätt. Ersatz ger bu ut Krachts andra roman “1979” som utspelar sig under den iranska revolutionen. Ersatz ger också ut den uppmärksammade ryska aktivisten Pjotr Silajevs bok “Exodus”. Han skrev under pseudonymen DJ Stalingrad och Frankfurter Allgemeine Zeitung kallade hans litteratur för “excesser i våld”.

Modernista fortsätter glädjande nog utgivningen av Inger Christensens verk, denna gång är det essäsamlingen “Del av labyrinten”, återigen översatt av Marie Silkenberg. Modernista passar också på att återutge en större mängd av Witold Gombrowicz verk, bland annat “Kosmos”, “De besatta” och “Trans-atlantic”. I övrigt ser jag mycket fram emot Ellerströms utgivning av den amerikansk poeten Adrienne Richs “Atlas över en komplicerad värld” och Ordfronts serieromanen “Wage Slaves”. Daria Bogdanskas berättelse om facklig kamp i Malmö.

Hur ser er litteraturhöst ut? Vad ser ni fram emot?

Läs också

En kommentar

  1. Jessica skriver:

    Jag har inte hunnit bekanta mig tillräckligt med bokhösten tycker jag, men först och främst ”Aftonland” måste hinnas med! Den ligger redan framför mig på soffbordet och lockar, så det känns inte helt omöjligt 😉 Älskade framför allt Bohmans debut, och det har sipprat ut lite positiva omdömen redan. Och så vill jag läsa Taivassalos ”In transit”, främst för att den delvis utspelar sig på Nordpolen, bara en sån sak..!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *