En blogg om böcker

Författare,Reportageböcker

Kapuścińskis blick

18 apr , 2016, 15.16 Mathias Rosenlund

 

Jag läser Ryszard Kapuścińskis bok Imperiet. Den handlar om författarens resor i det ofantligt stora Sovjet. Boken pockade på min uppmärksamhet igår där den låg på mitt skrivbord. Jag köpte den för några veckor sedan för 1€, och hade egentligen tänkt spara läsningen till sommarlovet. Men nu gick det så här, och det är ju bra så. Det är nämligen en riktigt bra bok. Den är full av allt det där jag kommit att vänta mig av Kapuścińskis böcker: ömsinta observationer av vardagliga situationer runt om i världen, små ironier här och där, och ett både imponerande och övertygande grepp om historien och olika kulturer.

Polacken Kapuściński (1932-2007) gjorde sig ett namn som en av de mest uppskattade utrikesreportrarna under 1900-talets senare hälft, och han är utöver det en mycket bra författare. För några veckor sedan läste jag Shahernas shah, Kapuścińskis bok om Irans sista shah. Också den övertygade.

Det jag kanske mer än något annat tycker om i Kapuścińskis böcker är att de förmår överraska mig gång på gång. Jag hade till exempel ingen aning om att jag efter att ha läst Shahernas shah skulle ha fått veta om bakgrunden till konflikten mellan sunni- och shia-muslimer. Eller att jag i Imperiet nu får läsa om de forna armeniernas unika och viktiga insatser för att bevara världslitteraturens tidiga klassiker och nyckelverk.

Kapuściński gestaltar både sina personer och sina miljöer så väl att de framstår med tydliga konturer. Hans blick registrerar just sådana detaljer som gör att porträtten känns väldigt nära och äkta. Är det något jag vill kritisera Kapuściński för, är det för att han ibland hastar vidare lite för snabbt. Vissa partier och kapitel skulle vara förtjänta av en lugnare takt i berättandet, av att författarens blick fick vila på sina objekt lite längre.

Men så är det väl, reportrar är ett rastlöst släkte.

Rastlöst, minsann. Under de resor Kapuściński beskriver i Imperiet tillryggalade han sammanlagt ca. 60 000 kilometer. Jag kan inte ens tänka mig hur många människor och situationer som inte har rymts med i boken. Hur som helst är Imperiet en rik skildring av ett sammanfallande imperium, en fint skildrad berättelse om en nyfiken och klok man som försöker förstå vad som sker, och som gör det med en enorm beläsenhet i bagaget.

Ett litet smakprov ur Imperiet, som förutom att skildra ett trasigt Sovjet också, som alltid hos Kapuściński, handlar om människans plats och vara i världen:

Sådan är nämligen ondskans sataniska natur – utan att vi vet om det eller går med på det lyckas den förblinda oss, vi snubblar över bockfoten.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *