En blogg om böcker

Tips

Inför Stockholms litteraturmässa

12 apr , 2016, 09.37 zacfors

 

Till helgen är det äntligen dags för Stockholms nya litteraturmässa. Ända sedan i höstas har det spekulerats i vad tanken med mässan är och vilken inriktning den kommer att ha. Rätt tidigt stod det klart att den inte kommer att konkurrera med sin enorma släkting i Göteborg utan istället ha mer gemensamt med den lilla, och sedan några år tillbaka insomnade, Textmässan.

Initiativtagare till litteraturmässan är Lina Rydén Reynols, redaktör på Albert Bonniers förlag och Martin S Halldin, förlagschef på ETCs bokförlag. I en intervju med Nöjesguiden berättade de båda nyligen att de själva saknade en mässa för skönlitteratur i Stockholm och att deras önskan är att både bokbranschen och den litteraturintresserade allmänheten ska känna sig välkomna. Att den är till för alla understryks genom att den håller till på Kulturhuset i centrala Stockholm och att det är gratis att besöka.

En titt i programmet visar att det här är en mässa för den så kallade “fina” litteraturen. De breda feelgood- och deckarförlagen saknas helt och i stället har de minera och nischade förlagen fått ta plats. Det blir bland annat samtal om litterära dystopier och utopier, relationer mellan poesi, konst och plats, rolig litteraturkritik och nutida kvinnlig migrantlitteratur. Och så blir det poesiläsningar med bland andra Lina Hagelbäck, Stig Larsson, Jörgen Gassilewski och Ann Jäderlund.

Även fast nytillskottet i det litterära Stockholm långt ifrån kan mäta sig med storebror i Göteborg så gör litteraturmässan, tillsammans med Moderna Museets internationellt präglade Stockholm Literature, Stadsbibliotekets hyllade Poesibokmässa och Kulturhusets återkommande internationella- och nationella program att Stockholm faktiskt känns som en stad där litteraturen nu mera är närvarande året runt.
 
 
 
3 programpunkter du inte bör missa om du är i Stockholm på lördag:

11:15–12:00: Athena Farrokhzad och Svetlana Cârstean (Rumänien) samtalar om och läser ur sin gemensamma bok “Trado”.

15:45–16:15: Samtal mellan författaren Maja Lee Langvad (Danmark) och litteraturkritikern Viola Bao om Lee Langvads roman “Hon är arg”

13:15–14:00: Poesiläsningar: Ann Jäderlund, Theodor Hildeman Togner, Pernilla Berglund, Gabriel Itkes-Sznap, Felicia Mulinari, Jila Mossaed
 
 
 
Stockholms litteraturmässa

Var:
Kulturhuset (Sergels torg)

När:
Fredag den 15 april 17:00 – 19:30 (invigning)
Lördag den 16 april, 11:00 – 19:00

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *