En blogg om böcker

Betraktelser,Tips

Verkliga mord, fiktiva böcker

23 sep , 2017, 12.52 Julia

 

(Bild: Alice Crimmins på väg från tingshuset år 1968. Källa: The Guardian)

Den 14 juli år 1965 försvinner Alice Crimmins två små barn, Eddie och Missy, i New York. Fyraåriga Missy hittas död samma dag, femåriga Eddie hittas fem dagar senare. Alice ställs inför rätta och förklaras skyldig till morden år 1968. Efter flera år av att först frias, sedan fängslas igen blir hon till slut villkorligt frigiven år 1977. Det fanns aldrig några direkta bevis som kopplade henne, eller för den delen någon annan, till morden.

I januari i år utkom Emma Flints bok ”Little Deaths”, som utspelar sig i Queens, New York under slutet av 60-talet. Boken har två berättarperspektiv: Ruth Malone, den unga mamman vars två barn försvinner och senare hittas mördade, och Pete Wonicke, journalisten som blir som besatt av fallet, och övertygad om att Ruth är oskyldig.

Boken hämtar sin inspiration från Alice Crimmins-fallet, och parallellerna är många. Dels visar den hur sextiotalets kvinnosyn präglade undersökningen. Ruth, liksom Alice, blir noggrant granskad från varje vinkel, och hennes personlighet används ofta som förklaring till varför hon måste vara skyldig. Detaljer som inte på något sätt har med mordet att göra framställs som bevis. Att hon har ett alkoholmissbruk – kapabel att mörda. Att hon och hennes man separerat och att hon nu haft flera manliga älskare – kapabel att mörda. Att hon sminkar sig och bär åtsittande kläder – kapabel att mörda.

Men till skillnad från det verkliga fallet Crimmins har det fiktiva Malone-fallet en lösning. Verkligheten är sällan så barmhärtig.

Mord och mordmysterier har alltid fascinerat människan. Vill man inte ta del av de ruskiga detaljerna i ett verkligt fall finns det gott om fiktiva berättelser som bjuder på den andra sidan av ett mordfall, den sidan som vanliga människor sällan upplever: brottsutredningen, förhören, polisernas tillvägagångssätt för att hitta den skyldiga. Eller varför inte mördarens tankegångar, och själva mordet i närbild?

Här kommer en liten lista på andra, fiktiva berättelser där inspirationen hämtats från verkliga fall.

The Girls av Emma Cline
Kanske ett självklart val – boken följer den fjortonåriga Evie som dras med i en sekt ledd av karismatiske Russell Hadrick. Boken hämtar sin inspiration från ingen mindre än Charles Manson, som ledde sin ”familj” till några av de mest kända morden i amerikansk historia; Tate-LaBianca-morden år 1969. Cline har valt att fokusera en stor del av sin bok på relationerna mellan Evie och de andra tjejerna i familjen, och orsakerna till att de drogs till någon som Russell.

Cartwheel av Jennifer duBois
Boken handlar om Lily som åker på utbyte till Buenos Aires. Efter bara några veckor blir hennes rumskamrat Katy brutalt mördad, och inte långt efter blir Lily huvudmisstänkt för dådet. Berättelsen är starkt baserad på det omtalade mordet på Meredith Kercher år 2007, och främst kanske Amanda Knox, rumskamraten som blev dömd till fängelse i Italien för mordet. Senare blev hon frigiven – sedan dömd igen, och frigiven igen. Otroligt intressant fall som också kan koppas till synen på kvinnlighet och kvinnlig sexualitet samt medias porträttering av detta.

We need to talk about Kevin av Lionel Shriver
Skriven i brevform från en kvinna till sin man om deras son som begått något av det värsta ens barn kan göra, alltså mord. Baserad på flertalet skolskjutningar som skakat Amerika, för att inte tala om resten av världen. Boken undersöker skuldkänslorna hos dem som blev kvar, och framför allt hur man som förälder skall acceptera att ens barn valt att begå detta dåd. Går det att acceptera? Var det vårt fel att det hände? Kunde vi ha gjort något annorlunda? Boken är tung, men bra, och filmatiseringen kanske snäppet bättre, med en som vanligt fantastisk Tilda Swinton och en oerhört kuslig Ezra Miller i huvudrollerna.

Room av Emma Donoghue
Inte mord, men grymhet i sin kanske värsta form. ”Room” berättas ur dem femåriga Jacks perspektiv. För honom är room, eller rummet, hela världen. Han och hans mamma har varit instängda där under hela hans livstid. På kvällarna stänger mamma honom in i garderoben där han kan sova medan Old Nick kommer på besök. Baserat på Fritzl-fallet från 2008 där Elisabeth Fritzl friades efter att i 24 år hållits fången av sin egen pappa. Boken berättar om en fruktansvärd verklighet där en mammas styrka och kärlek tillför hopplösheten en liten gnutta av hopp. Filmatiserad år 2015 med briljanta Brie Larson och Jacob Tremblay i huvudrollerna.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *