En blogg om böcker

Betraktelser

Sveriges Radios Romanpris till Caterina Pascual Söderbaum

28 apr , 2017, 14.21 zacfors

 

I år går Sveriges Radios Romanpris till en person som inte längre finns med oss. Sent 2015 gick den Katalonienfödda översättaren och författaren Caterina Pascual Söderbaum bort i cancer. Hennes andra och sista bok, Den skeva platsen, gavs ut under fjolåret och tilldelades i dag Romanpriset av Sveriges Radios lyssnarjuryn.

Lyssnarjuryns omdöme lyder; ”Med barmhärtig blick närmar sig författaren den egna livsberättelsen och öppnar samtidigt olika fönster mot Europas mörka historia där läsaren blir medskapande. Ett litterärt mästerverk med lyskraft.”.

Den skeva platsen är en familjeroman som sträcker ut sig in i det europeiska 1900-talets mörker. En kvinna tittar i ett familjealbum och ser sin fader iförd Franco-fascismens uniform och med höjd högerarm. Hon upptäcker också att hennes mor var en av Tredje rikets mest firade filmstjärnor.

Caterina Pascual Söderbaum debuterade 2001 med novellsamlingen Sonetten om andningen för vilken hon året där på tilldelades Katapultpriset. Söderbaum föddes i Katalonien men flyttade till Uppsala efter gymnasiet för att studera. I mitten av 90-talet återvände hon till Spanien där hon bland annat skrev sin debut.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *