En blogg om böcker

Läsning

Vad jag läser just nu

25 apr , 2017, 12.00 Julia

 

I början av året lovade jag mig själv att börja låna mer på biblioteket. Och det är ett nyårslöfte jag faktiskt hållit! Problemet är att det blir väldigt många böcker. Ofta hamnar jag i en reservationskö, vilket slutar med att jag vips har flera böcker som kan avhämtas samtidigt.

Detta leder till att jag nu läser sex böcker på en gång. Tänkte vi kunde kolla lite på dem!

The Lonely Hearts Hotel av Heather O’Neill (2017)
Beskriven som en oväntad kärlekshistoria försedd till depressionen i Kanada i början av 1900-talet. Den här boken, som utgavs i år, har både blivit hyllad av bland annat Sunday Times och författarna Miranda July och Helen Oyeyemi, men också fått kritik för hur den framställer vissa problematiska ämnen. Dessa inkluderar våldtäkt, gravida barn, barnhem, misshandel, pedofili, drogmissbruk och sexarbete. För att nämna några, liksom. Men det är något i språket som drar med mig totalt, och jag upptäcker att jag faktiskt älskar världen som O’Neill målar upp trots att den är fylld till bredden av misär och olycka. Visst finns det sådant jag finner problematiskt i boken, och detta kommer jag ta ställning till närmare när jag väl recenserar den.

It av Stephen King (1986)
En klassiker som också kommer filmatiserad senare i år (finns också en miniserie från 1990). Oerhört kuslig berättelse om mördarclownen Pennywise som sprider skräck i det fiktiva Derry i Maine. Detta verk är hela 1376 sidor långt, inte en chans att jag kommer hinna läsa denna förrän den ska tillbaka till biblioteket. Som tur är har det kommit en ny version förra året, då boken firade 30-års-jubileum, och denna utgåva är riktigt snygg. Kanske får den ta sin plats i min bokhylla?

Dödsdalsdansösen av Ylva Perera (2016)
Finlandssvensk debutant från förra året. Försedd delvis till Death Valley i USA, där dansaren Marta Beckett grundar sin egen teater, och delvis till Åbo, där vännerna Miranda och Amanda längtar bort, och tillsammans grundar MandaMi. Orkestersystrar med sitt eget partitur för katastrofmusik. Har bara läst ett par sidor i denna, skall bli intressant att fortsätta.

Crooked Kingdom av Leigh Bardugo (2016)
Den avslutande fortsättningen på Six of Crows, duologin försedd till det fiktiva Ketterdam. Tjuvar, magi, förräldelse och kärlek; allt ryms med i denna episka historia berättad ur de sex olika huvudpersonernas synvinkel. Köpte hela duologin i februari, började läsa denna redan då men biblioteksböckerna tog över. Kanske till sommaren?

The Girls av Emma Cline (2016)
Den omåttligt hyllade debutromanen löst baserad på Manson-kulten och kvinnorna som följde den karismatiske ledaren Charles Manson. I detta fall heter han Russel, och berättarjaget är Edie, tjejen som dras med i ”familjen”. Liksom med Crooked Kingdom är denna i min bokhylla och har fått stiga åt sidan för att jag ska hinna med alla biblioteksböcker. Det är något med språket som jag simultant älskar, och samtidigt finner förbryllande. Vissa meningar är så otroligt vackra, och det känns som att varje ord är noggrant övervägt, men ibland slås jag av en metafor som är så intrikat att jag dras ut ur berättelsen till förmån för analysen jag behöver göra för att förstå vad Cline egentligen menar. Men jag har bara läst 30 sidor så allt hinner ändra. Hoppas ju på att älska den, den verkar så otrolig.

Heartless av Melissa Meyer (2016)
Denna bok, en slags ”re-telling” (ny version?) av Alice i Underlandet handlar om den röda drottningen innan hon blev den röda drottningen. Boken började underbart, med Cath som den unga bagaren med drömmar om att öppna ett eget café. Här fanns allt det fantastiska med Lewis Carrols gamla klassiker: gunghästflugorna, den surmulna larven, och min favorit Cheshire-katten. Dialogen flöt bra och språket var målande: jag kunde riktigt känna doften av citronpajerna i första kapitlet och se mjöldammet i luften. Men, som med den mesta YA-fantasy (ungdomsfantasy) så kommer kärleken in i bilden och tar plats framför allt det andra. Jest kändes till en början som en charmig karaktär att älska, men jag tröttnade ganska snabbt på honom och hur fort det gick för Cath att bli helt betuttad i honom. Det kändes bara inte trovärdigt. Besvikelsen gör att jag inte kommer att investera i en pocketbok av denna, eftersom den redan fick lämnas tillbaka till biblioteket när jag precis hunnit halvvägs. Jag satte mig direkt i kö igen, men det kan bra hända att jag inte får veta fortsättningen förrän i slutet av året, haha.

Vad läser ni just nu? Läser ni också flera böcker på en gång, eller håller ni er till en i gången?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *