En blogg om böcker

Betraktelser

Grattis Sara Stridsberg och Svenska Akademien!

17 maj , 2016, 20.56 zacfors

 

I fredags blev det klart att författaren och dramatikern Sara Stridsberg blir ny ledamot i Svenska Akademien. Hon efterträder författaren och översättaren Gunnel Vallquist som gick bort tidigare i år.

Med romanen ”Happy Sally”, som är löst baserad på långdistanssimmaren Sally Bauers liv, debuterade Sara Stridsberg år 2004 och två år senare fick hon sitt stora genombrott i och med romanen ”Drömfakulteten”. Där fantaserade Stridsberg fritt kring SCUM-manifestets författare Valerie Solanas liv och för det belönades hon med Nordiska rådets litteraturpris. Boken blev grunden till pjäsen ”Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika” som spelades på Dramaten i Stockholm med skådespelaren Ingela Olsson i huvudrollen. Olsson regisserade sedan Stridsbergs nästa pjäs, ”Medealand”, då med Noomi Rapace i huvudrollen. Fler böcker och pjäser följde och 2014 kom den Augustprisnominerade romanen ”Beckomberga. Ode till min familj”.

I och med Stridsberg övertagande av stol nummer 13 gör nu 70-talisterna sitt intåg i Akademin. Under de senaste åren har det spekulerats om vem det skulle bli och författare som Jonas Hassen Khemiri och Malte Persson har ansetts som lågoddsare. Men nu blev det alltså Sara Stridsberg och där med har den Svenska Akademin fått ytterligare en ledamot som debuterade litterärt på 2000-talet (Lotta Lotass debuterade med “Kallkällan” år 2000).

I och med Stridsbergs intågande har fyra kvinnor de senaste tio åren blivit nya ledamöter och där med krävs det ytterligare tre för att De Aderton ska vara lika många av båda könen. Förhoppningsvis kommer det inte ta lika lång tid att ordna till den obalansen som den som råder mellan kvinnliga och manliga Nobelpristagare. Fjorton kvinnor sedan 1901 gör att Stridsberg och hennes kollegor har massor av arbete framför sig.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *