En blogg om böcker

Recensioner

Recension: Jag for ner till bror

25 mar , 2019, 21.38 Julia

 

(Bild från SVT)

Jag har läst en år 2018 Augustnominerad debut, och jag tycker mycket om den.

Så här inleds romanen, skriven av Karin Smirnoff:

Jag for ner till bror. Tog bussen längs kusten och hoppade av vid efyran. Sedan gick jag mot byn. Snön föll tät och vägen blåste igen. Flingorna vältrade sig innanför de låga kängorna och anklarna frös som i barndomen.
Bilar hade kunnat stanna för min tumme men ingen bil kom. Det var ett par kilometer till min brors hus och vägen gick uppåt. För att underhålla mig själv sjöng jag everttaube.

Jana återvänder till hembygden där hennes tvillingbror ännu bor i föräldrahemmet. Hon ska tillbringa påsken där, men stannar betydligt längre än så. Under vistelsen hinner hennes förflutna ikapp henne och hon måste nysta upp bland flera olika trådar för att själv kunna ta sig vidare. Om det ens är möjligt. ⁣

Den här boken är skriven på ett säreget sätt, utan kommatecken, utropstecken eller annat som ger språket känsla och melodi. Men trots detta saknar inte boken känsla, tvärtom. Det är ångest och sex, kärlek och sorg, brutalt våld och fattigdom. ⁣Samtidigt är boken fylld av en slags absurd humor som man inte kan låta bli att skratta åt (kanske inte högt, men i alla fall.) Som när Jana åker bil och vågar sig på att sjunga högt med i radiolåten, bara för att i nästa sekund vara nära att krocka med ett rådjur. Hon inser bittert att man inte bör låtsas vara glad ens en sekund, för verkligheten påminner en alltid om att man inte har orsak att vara det.

Har läst en del omdömen av personer som tyckt att våldet är för grovt eller överdrivet. Lite samma som med ”A Little Life” (som jag älskade). Men varför är våld i litteraturen så förvånande? Grovt, fult och brutalt våld? Så här ser ju världen ut, tänker jag. Och man kan välja att blunda för det om man vill, men att historier som denna berättas är också ett sätt för oss att kunna begripa våldet och dess mekanismer. ⁣

En imponerande och stark debut som får sin fortsättning i Vi for upp med mor.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *