En blogg om böcker

Recensioner

Nora eller Brinn Oslo brinn

2 feb , 2019, 21.08 Julia

 

(Bild från Aftonbladet)

Jag är inte ett stort fan av autofiktion, har jag märkt. Eller över huvud taget böcker som handlar om författaren själv. Att hämta inspiration från ens eget liv är en sak, men att använda sitt eget namn gör direkt att jag tänker att ALLT som står är sant, även om autofiktion-ordet i sig antyder att en del är påhittat, förvrängt eller förskönat.

Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid har blivit hyllad så gott som överallt, inte minst på Instagram där den flitigt dykt upp i mitt flöde. Och jag kan inte minnas någon som inte älskat den och höjt den till skyarna, vilket gjorde att mina förväntningar kanske var rätt höga. Men, eftersom jag visste att det handlade om autofiktion, så var jag beredd på att inte älska den så innerligt som andra.

Jag tycker om Frids språk, fast jag måste medge att det kanske inte var fullt så roligt som folk beskrivit, att man skrattar högt osv. Men lustigt och tragikomiskt, absolut. Det var också ögonöppnande att läsa mer om endometrios som jag tack och lov inte lever med, samt huvudpersonens/författarens tankar kring svartsjukans mekanismer. Ibland blev vissa kapitel lite för faktatunga och själva handlingen stagnerade lite.

Jag kan inte låta bli att undra hur berättelsen blivit om den gjorts till total fiktion med verkliga inslag, hade det blivit värre, nått något absurt klimax? Hade Johanna och Noras vägar korsats? Hade svartsjukan utvecklats till något ännu mörkare? Kanske onödigt att spekulera i sådant som INTE står i boken, men ja. Kan inte låta bli att undra.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *