En blogg om böcker

Betraktelser

Grattis Leif Holmstrand!

4 Dec , 2018, 13.57 zacfors

 

Årets Mare Kandre-pris går mycket förtjänstfullt till författaren och allkonstnären Leif Holmstrand. Holmstrand tilldelas priset för bland annat ”en kreativ kompromisslöshet som saknar motstycke i svensk litteratur”.

Pristet delas ut till minne av den allt förtidigt bortgångna författaren Mare Kandre och är ett samarbete mellan tidskriften 10-tal och Kandres familj. Priset ska belöna unga författare som verkar i Kandres anda och har delats ut sedan 2006. Tidigare pristagare är bland andra Ida Börjel, Linda Boström Knausgård, Martin Tistedt och Helena Österlund.

Årets pristagare kan kanske inte sägas vara ung men har definitivt ett ungt sinne. Men en utgivningstakt som få i Sverige kan mätas sig med (ett tjugotal böcker) hinner han ändå med att verka som både konstnär och musiker vid sidan av författandet. Han debuterade 2002 under det egna namnet med diktsamlingen Stekelgång (tidigare gav han ut litteratur under namnet Anna-Maria Ytterbom) och under förra året gav han ut inte mindre än tre verk. Var av den hyllade romanen Förkylningen fick kritikern Martina Montelius att utnämna honom till ”helvetets egen Steffo Törnquist”.

Så grattis Leif Holmstrand! Och ni som inte har läst honom, se till att göra det!

Copyrigh bild: Leif Holmstrand

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *