En blogg om böcker

Läsning,Tips

Nytt i hyllan

15 jun , 2018, 15.58 Julia

 

Jag lovade mig själv att inte köpa fler böcker på ett bra tag. Dels har jag ca. hundra i hyllan som väntar på att läsas, dels lånar jag mer än jag hinner med på biblioteket och dels lyssnar jag på ljudböcker. Det finns helt enkelt inte tid för allting jag vill läsa! Eller så är det kanske jag som inte ger mig själv tiden. Nåväl.

Hur som helst bröt jag mitt eget löfte och klickade hem sex stycken böcker som fångade mitt intresse.

”Troubled Daughters, Twisted Wives”
av Sarah Weinman (red.)

Direkt när jag hörde om denna visste jag att jag skulle behöva den i min samling. Kolla bara på omslaget! Fjorton kusliga berättelser av historiens skickligaste berättare; Patricia Highsmith, Vera Caspary och min personliga favorit Shirley Jackson för att nämna några. Måste medge att jag inte hört om de flesta namnen. Ser fram emot att läsa denna, allra helst under täcket med en sommarstorm härjande utanför.

”People Who Eat Darkness: The Fate of Lucie Blackman”
av Richard Lloyd Parry

Jag är väldigt fascinerad av det brutala med mänskligheten – i viss måtta, såklart. Läser helst inte om kannibaler eller barnamördare, för att det helt enkelt inte går att förstå den sortens ondska. Eller går det? @relationsheep på Instagram (följtips om du tycker om böcker!) tipsade om denna, och skrev att författaren visar stor hänsyn till offret. Tyvärr blir verkliga berättelser om brott och mord ofta överdrivna med chockfaktor och gottande i kusliga detaljer, så jag undviker helst sådana. Men jag vill gärna komma närmare kärnan av vad som gör en människa till en mördare, så därför fick denna komma hem till mig.

”Shirley Jackson: A Rather Haunted Life”
av Ruth Franklin

Nämnde jag att Shirley Jackson är en av mina favoriter? Nu har jag ju faktiskt bara läst en av hennes böcker, men den är också en av mina absoluta favoriter. En bok om henne som person, som dessutom hyllats av flera fans, kändes därför som ett självklart val för att komma in på personen bakom berättelserna.

”We Have Always Lived in the Castle”
av Shirley Jackson

Inget blogginlägg är komplett utan att nämna Shirley Jackson hela tre gånger, brukar jag alltid säga. Detta är ju givetvis boken jag pratar om, en av mina favoriter. Har länge suktat efter denna utgåva, och nu äntligen valde jag att klicka hem den. Senare i år ska denna bli film, och det ser vi ju fram emot.

”Foxes Unearthed: A Story of Love and Loathing in Modern Britain”
av Lucy Jones

Den unga konstnären och aktivisten Kate Louise Powell (också på Instagram, @katelouisepowell) introducerade mig till begreppet ”hunt sabbing”, alltså att sabotera rävjakter. Rävjakt är speciellt vanligt i England och består av att jägarna rider på hästar medan hundkoppel (= ett gäng hundar) spårar rävarna. Sabotörerna använder då olika medel för att t.ex. förvirra hundarna eller på annat sätt stoppa jakten. År 2002 förbjöds rävjakter i Skottland och tre år senare i England och Wales. Numera kan rävjakt endast utföras i Nordirland och på Irland. Jag har aldrig riktigt förstått poängen med rävjakt och sett det mera som ett nöje för rika än något nödvändigt. Dessutom är rävar ett av mina favoritdjur sedan jag var liten. När jag såg detta fantastiska print av Powell klickade jag hem det, Googlade upphovspersonen till citatet och hittade denna bok. In i varukorgen med dig!

”Bosh! Simple Recipes, Amazing Food, All Plants”
av Henry Firth och Ian Theasby

Också delvis inspirerat av Powell som tipsade om denna veganska kokbok. Kan man inte ha för många böcker så kan man heller inte ha för många kokböcker, tycker jag! Har följt Bosh! på Facebook ett tag och deras recept verkar så enkla men samtidigt så delikata. Ett perfekt tillägg i min kokbokssamling, helt enkelt.

Utöver dessa så gick jag förbi en helt fantastisk kokbok i Akademen och kunde inte låta bli att köpa den också. ”The Little Library Cookbook: 100 Recipes From Your Favourite Stories” av Kate Young och ärligt talat, vilken bokälskare kan leva utan en bok med det namnet?

En roman, en samling berättelser, en true crime, en biografi, en faktabok och två kokböcker. En ganska bra samling, om jag får säga det själv.

Vad ska ni läsa i sommar?

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *