En blogg om böcker

Barnböcker,Recensioner

Recension: George av Alex Gino

30 apr , 2018, 06.58 Julia

 

I Alex Ginos debutbok träffar vi George som är tio år gammal. Hennes högsta önskan är få spela huvudrollen i den kommande skolpjäsen. Klassen ska sätta upp Charlotte’s Web, den fina och sorgliga berättelsen om spindeln Charlotte och grisen Wilbur. Och George vill spela Charlotte.

Det finns bara ett problem. Charlotte ska spelas av en flicka. Och alla andra tror ju att George är pojke, bara för att hon föddes med en viss kropp. Men George vet sanningen. Hon är en flicka.

På ett självklart sätt berättar Gino om Georges vardag och tankar, hur det är för henne att varje dag ställas inför sådant som ger ångest men som ingen annan blinkar åt. När klassen delas in flickor och pojkar och George måste ställa sig där hon inte hör hemma. När mamma kallar henne för sin son. När läraren rynkar på näsan och säger att Charlotte måste spelas av en flicka.

Trots att boken är skriven för mellanåldern (ca. 9-12) så kan (och bör) den läsas av alla. Inte bara för att den är rolig och varmt skriven, utan just för att den är så självklar. Vi behöver läsa och lyfta upp fler böcker som gör trans till något som inte är konstigt eller uppstår över lång tid, utan något som är fullständigt naturligt.

Det enda som jag kanske har att invända om i boken är att den använder sig av namnet George, både som titel och i boken. Författaren själv har uttryckt ånger över detta. Att använda en transpersons första namn kallas att dödnamna, och är aldrig okej. Det handlar om respekt att använda det namn som personen själv vill att du ska använda. Också att dödnamna när personen inte är närvarande är fullständigt oacceptabelt.

När det kommer till frågor som rör HBTQ är det sällan barnen som är de mest förvirrade. Det är vi vuxna. Vi ifrågasätter och tvivlar och skakar på huvudet, tycker att saker gått alldeles för långt och skämtar bort. Barnen förstår. Barnen tycker sällan det är konstigt med något nytt de lär sig, för de lär sig nytt varje dag.

Det är därför vi måste prata med barnen om frågor som trans. Berätta för dem på ett naturligt sätt att alla tjejer inte har snippa. Alla som har snippa är inte tjejer. Alla är inte bara kille eller tjej, man kan vara både och eller ingendera. Det är inte svårare än så. Och mer kanske än berätta så måste vi lyssna. För barnen, de vet ofta bättre än vi.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *