En blogg om böcker

Tips

Bokrean 2018: tips

26 feb , 2018, 10.00 zacfors

 

Slutet av februari och dags för bokrea. Vanligtvis är jag peppad men inte i år. Många undra säkert varför jag har orkat bry mig så länge som jag har gjort och ja, lite konstigt är det. Grejen är att jag gillar att boken, i alla fall en dag om året, får vara i allas blickfång. Tyvärr var det rätt länge sedan bokrean lyckades med det och nu är alltså inte ens jag speciellt sugen längre.

Men det är klart att jag ändå kommer göra några vändor till stadens allra trevligaste bokhandlare. Och där kommer jag såklart hitta böcker som jag blir helt till mig av. Men så här dagarna innan är jag alltså ännu inte riktigt taggad. Hur som helst, jag har letat runt på de två stora boksajternas reasidor och här kommer lite tips på det jag hittade.

Poesins närvaro i de större fysiska butikerna har de senaste åren i bästa fall varit skrattretande. Men online finns det ännu en hel del pärlor att inskaffa. Eller vad sägs om Theis Ørntofts hyllade Dikter 2014, Ingela Strandbergs diktsamling Vid oro skog eller Khashayar Naderehvandis utmärkta Allting glittrar och ingenting tar slut? Alla för under en hundring, bara att köpa.

Romanen är på många sätt sinnebilden av bokrean. Detta trotts att just romanen, tillsammans med dikten, nog är den genrer som har fått backa mest under 2000-talet. Men romanen finns naturligtvis fortfarande och ofta går det att göra riktiga fynd. I år är inget undantag så passa på att införskaffa de där Augustprisvinnande romanerna du ännu inte hunnit läsa. Både förra årets pristagare, Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar och 2016 års dito, Lina Wolffs De polyglotta älskarna, finns till mycket låga priser.

Utöver prisvinnare så går det också att köpa det stora Ferrante-paket. Hela Neapelsviten för under 300kr. Jag skulle också vilja slå ett slag för Han Kangs Levande och döda. Kang fick förra året sitt genombrott i Sverige med den kontroversiella romanen Vegetarianen. Levande och döda är den första av henne romaner att översättas till svenska och gavs ut 2016. Den bok jag har tänkt att spendera sommaren med är Almudena Grandes mastodontverk Manolitas tre bröllop. Om livet i Francos Spanien till ett löjligt lågt pris.

Om romanen har tagit några steg tillbaka så har biografier, historiska böcker och kokböcker klivit framåt rejält. Bland det rika utbudet av dussinbiografier, Andra världskriget-skildringar och kändiskokböcker döljer sig några riktiga pärlor. Johanna Ekströms enorma projekt, Dagbok 1996-2002, finns sida vid sida med Kate Zambrenos Hjältinnor. Och för oss som är fascinerande av den verkligt vulgära kapitalismen så reas både Michael Lewis Flash Boys och Joris Luyendijks Simma med hajar ut till mycket modesta priser.

Bland mat- och kokböcker är det slående hur stort det vegetariska och vegansk har blivit. Nästan alla verkar vilja ge sin egen vinkel på ”det gröna köket”. Som mångårig vegetarian blir jag ju förstås glad om än inte riktigt lockad av det nyfrälsta tilltalet. Men undantag finns och jag kommer inskaffa både Jenny Dambergs Bönor, ärtor & linser samt Fermentering: syra egen kraut, kimchi och kombucha av Shane Peterson och Søren Ejlersen.

Så visst, min pepp inför rean är långt ifrån vad den brukar vara men det känd ändå tryggt att veta att jag ändå kommer att få lägga ytterligare några utmärkta böcker till läshögen.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *