En blogg om böcker

Tips

Vårens böcker

29 jan , 2018, 10.00 zacfors

 

Året har precis börjat och en hel rad nya spännande är redan på gång. Det som överraskar kanske allra mest är att Natur & Kultur ser ut att bli vårens starkaste skönlitterära förlag. Vanligtvis brukar Bonniers, trots sin storlek, vara de som känns mest på tårna men inte denna vår. Dessutom känns Stockholmscentreringen nästan ännu värre än vanligt.

Natur & Kultur satsar rejält på kvinnliga svenska författare. Caroline Ringskog Ferrada-Noli följer upp 2009 års romandebut med Rich Boy. Ett verk som spänner över hela 1900-talet och in i vår samtid. Klass, moderskap och trauman i Stockholm. Huvudstaden är också startpunkten för Elin Willows debutroman Inlandet. En ung kvinna lämnar storstaden för ett litet samhälle i Norrland. En roman om uppbrott och förändring.

Poeten Kajsa Sundin romandebuterar på ämnet sex. Kairo är platsen för det psykologiska dramat För att de ville det. Där kommer terapeuten Tess närmare paret Isabella och Rodrigo än någon av dem hade kunnat ana. Medan Kajsa Sundin rör sig i storstaden så tar sig Andrea Lundgren med oss ut i skogen. Nordisk fauna är sex noveller som befolkas av rävar, blåvalar, gäddor, katter och fåglar. Och människor som alla längtar efter förvandlingen.

Modernistas debuterande författare Wera von Essen och Charlotte Aquilonius utgår också från Stockholm. I von Essens En debutants dagbok är en kvinna rädd för att hon håller på att ”tappa det” och bestämmer sig för att börja skriva dagbok. Och i Aquilonius Här kommer natten bjuds vi in till ett romantiskt skräckäventyr i en vinterfrusen huvudstad.

Två av Bonniers mer namnkunniga finförfattare återkommer nu i början av året med nya böcker. Jonas Brun vars förra roman blev pjäs på Dramaten är nu tillbaka med kärleksdramat Ingen jämfört med dig och Mara Lee gör en återkomst till det lyriska i Kärleken och hatet.

Norstedts lyckades i höstas med att förlänga Elena Ferrante-febern genom den mycket hyllade Dagar av ensamhet. Nu är det dags igen för del två i miniserien om kärlek. Plågsam kärlek utspelar sig i Neapel där en dotter letar efter spår av sin döda moder. Norstedts har också lagt vantarna på vårens kanske mest intressanta debutverk, Tjugofemtusen kilometer nervtrådar. Nino Mick är poesi om flytande könsidentitet, om byråkrati, viljan att bli lämnad ifred, kyrkan, gud, ensamheten och kroppen.

Så glad läsning ända fram tills det är dags för hängmattan och deckarna igen!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *