En blogg om böcker

Betraktelser,Tips

Det bästa jag läste år 2017

5 jan , 2018, 16.53 Julia

 

Mitt genomsnittliga betyg för de 33 böckerna jag läste ut 2017 blev 2,6. Två komma sex! Det låter så undermåligt. Har jag bara läst halvdana eller dåliga böcker förra året? Så är det förstås inte, men tyvärr har majoriteten av det jag läst inte varit så bra. Över hälften av böckerna jag läste fick en etta eller tvåa i betyg.

Jag vill ju egentligen läsa ut allt jag plockar upp, för jag tror på att det kan vara minst lika inspirerande eller intressant att läsa en dålig bok som en riktigt, riktigt bra bok. Samt att jag finner litteraturkritik väldigt intressant och att det alltid är fascinerande att höra varför något som en person älskat varit någon annans absoluta hatbok.

Men om jag 2017 för första gången (!) la böcker som inte föll mig i smaken åt sidan efter sisådär 100 sidor, så ska jag år 2018 bli ännu bättre på det. Även om jag vill recensera annat än bara sådant jag älskar så är livet för kort och bokutbudet för stort för att lägga energi på något som i slutändan bara varit trist.

Här kommer i alla fall en lista på sex böcker jag verkligen tyckte om att läsa i år. Tydligen var alla mina favoriter i år skrivna av kvinnliga författare. Detta var absolut inte medvetet, men har faktiskt bara läst en handfull böcker (och en novell) av män i år. Två av mina favoriter i listan handlar i och för sig till största del om män.

(bild från The Steyning Bookshop)

A Little Life av Hanya Yanagihara 5/5

Läste tydligen ut denna i januari och kan knappt fatta det. Känns som det var igår. Inget under att den blev etta, tvivlade på att jag skulle läsa en till lika bra bok i år och det hände inte heller. Min enda femma i år.

Things We Lost In The Fire av Mariana Enriquez 4/5

En annan favorit trots att det inte blev en fullträff. Detta hängde på bara enstaka få detaljer, för i övrigt är denna novellsamling guld och jag funderar på att införskaffa den (lånade på biblioteket). Kusligt mellan raderna och skräck som kryper under skinnet i äkta Shirley Jackson-anda.

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren 4/5

Något av en överraskning! Har inte läst Sara Bergmark Elfgren tidigare men hört olika åsikter om Cirkeln-serien. Fastnade för denna direkt, inte bara för den träffsäkra skildringen av teatern utan av allt; karaktärerna, kärleken, det kusliga.

The Hate U Give av Angie Thomas 4/5

Blev jätteglad när jag såg att denna fick pris i inte mindre än två kategorier i årets Goodreads-tävling för bästa böcker. Sedan blev jag förbannad när jag läste att den förbjudits i ett bibliotek i Texas. Oerhört viktig bok om Black Lives Matter som nu också finns på svenska.

Six of Crows av Leigh Bardugo 4/5

Den enda fantasy jag läste i år trots att det kom ut tiotals intressanta inom genren. Köpte till och med ett par som fått ligga kvar i hyllan. 2017 har varit ett stressigt år och fantasy kräver mer koncentration än vanligt av mig. Förhoppningsvis kan 2018 bjuda på mindre stress och mer äventyr i främmande världar.

You av Caroline Kepnes 4/5

Otroligt medryckande och hysterisk rolig (samt oroväckande) skildring av en stalker som man inte sällan finner sig själv heja på. Varför är det så? Ser fram emot att läsa fortsättningen Hidden Bodies. Tror nästan jag vill lyssna på den på ljudbok eftersom det är Santino Fontana som läser upp den och han ser exakt ut som jag föreställer mig Joe. Ni kanske sett honom i Crazy Ex-Girlfriend som den skönsjungande bartendern Greg.

Vilka är era favoriter från förra året?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *