En blogg om böcker

Betraktelser

Augustpriset: nomineringarna

28 okt , 2017, 19.00 Julia

 

I måndags tillkännagavs de nominerade i årets Augustpris. Sex böcker tävlar i vardera kategori: bästa skönlitterära bok, bästa fackbok och bästa barn- och ungdomsbok.

Bland de nominerade finns Johannes Anyuru som jag skrev om här i januari. Nomineringen lyder:

Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression. Med poetisk fördröjning gestaltas den individuella utsattheten i en värld med krympande livsutsikter och en uppfordrande undran över verkan av människors handlingar.

Jag skrev själv att jag blir förvånad om han inte nomineras, och att han kanske till och med tar hem priset. Hoppas!

En annan nominerad bok är ”Just nu är jag här” av Isabelle Ståhl som jag läser nu och är lite kluven till. Visst är den bra skriven, men väldigt ältande och deppig på ett sätt som inte får mig att vilja ändra världen, utan snarare får mig att vilja ruska om huvudpersonen Elise. Och Stockholm i all ära, men behövs det faktiskt en till Stockholmsskildring som namedroppar platser och restauranger på varje sida?

Något intressant är att vissa personer påpekat på en del faktafel i romanen, som att Ståhl skriver att man tar gröna linjen för att gå av vid Östermalmstorg. Detta stämmer tydligen inte, något som jag som inte direkt är bekant med Stockholm inte regerar på men som antagligen sticker i ögat på den som läser och bor där. En teori är att detta är medvetet för att göra fiktionen mera, ja, fiktiv. Återkommer med en recension.

Bland barn och ungdomsböckerna finns hela tre mellanböcker, alltså böcker ämnade för 9-12-åringar. Det är kul att se. Men samtidigt finner jag det ganska märklig att barn- och ungdomsböckerna tävlar inom samma kategori. Det skulle lätt kunna skiljas på och bli två egna kategorier i mitt tycke, speciellt med tanke på att ungdomsböcker blivit allt mer populära.

Fulla listan på de nominerade hittar ni här.

Vem hoppas ni vinner?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *