En blogg om böcker

Författare

Kazuo Ishiguro!

5 okt , 2017, 21.32 Jessica

 

Oklokt och orutinerat nog råkade jag ha besök i eftermiddag och kunde därför tyvärr inte följa med direktsändningen från Svenska akademin som jag brukar. Fick dock direkt ett textmeddelande av min pappa om vinnaren, och till min oerhörda förvåning var det inte bara ett namn jag kände igen utan ett författarskap jag läst! Kanhända att det var första gången faktiskt, förutom någon enstaka Tranströmer-dikt före 2011.

Men ja, Kazuo Ishiguro (f. 1954) erhåller årets Nobelpris i litteratur, med den vackra formuleringen:

[…] som i romaner med en stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen.

En snabb gallup gav för övrigt vid handen att 50 % av oss på Litterarum läst honom, något oväntat kanske Julia och jag medan Mathias och Zac ännu har ett helt författarskap att utforska. Min Ishiguro-erfarenhet dateras dock tillbaka till 2006 och romanen Never Let Me Go (som jag dock minns som bra, med en smygande insikt om obehag), så även jag har lite att ta igen.

Sedan kunde man ju önska att akademin kom ihåg att det finns mer än manliga författare här i världen. Ishiguro blev den hundrade mannen att få priset, medan antalet kvinnor är nere på 14…

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *