En blogg om böcker

Betraktelser

Göteborgs bokmässor

25 sep , 2017, 08.37 zacfors

 

På torsdag drar det så igång igen. För 37:e året i rad är det bokmässa i Göteborg men vissa saker är inte som de brukar vara.

Årets bokmässa har frångått singularis och transformerats till pluralis. Bok & Bibliotek är inte längre Bokmässan med stort B utan en av tre mässor som ordnas samma helg. Varför det blivit så har att göra med den hetluft arrangörerna av Bok & Bibliotek valt att klivit in i två år i rad.

Efter att förra året offentligt ha velat sig fram och tillbaka i frågan om den högerextrema tidningen Nya Tider skulle få delta eller inte blev svaret till slut ja. Följderna blev debatter i samtliga medier och ett stort antal protester och avhopp av namnkunniga författare. Trots det valde arrangörerna att återigen låta Nya Tider vara med på mässan i år. Men denna gång började det mullra på riktigt. Stora bokförlag, där ibland Bonniers, satte press på Bok & Bibliotek att tänka om och en mängd författare bojkottade mässan rakt av. Dessutom börjades det prata om alternativa bokmässor.

Först ut var Göteborgs Litteraturhus med sitt Scener & Samtal. Under fredagen och lördagen blir det författarsamtal, paneldiskussioner och läsningar som alla på något vis kretsar litteraturens roll i att motarbeta rasism och intolerans. Under fredagen håller Scener & Samtal till på Litteraturhuset för att under lördagen förflytta sig till Världskulturmuseet. Programpunkterna är många och står sig starka i jämförelse med Bok & Bibliotek. Eller vad sägs till exempel om samtal mellan Hanna Nordenhök och Karolina Ramqvis, Elisabeth Hjorth och Hanna Hallgren samt Mara Lee och Helena Fagertun?

Sedan klev vänster-mediahuset ETC fram och ville också göra eget. Precis som Göteborgs Litteraturhus satsar ETC på fredagen och lördagen. Heden är platsen och författarna många. Bland andra kommer Jan Guillou, Maria Sveland, Eiríkur Örn Norddahl, Gudrun Schyman, Mathias Gardell med flera. Dessutom är denna bokmässa, till skillnad från Bok & Bibliotek, helt gratis.

Dessutom återkommer Radikal Bokmässa. Det är föreningen Syndikalistiskt Forum som för fjärde året i rad ordnar en bokmässa för alla som tror på att en värld bortanför kapitalismen är möjlig. Ett tredagarsprogram som innehåller höjdpunkter som Petra Mölstad, Martina Moliis-Mellberg, Emil Boss och Sara Granér.

Någonstans mellan alla turer om vilka som skulle bjudas in och hur många bokmässor Göteborg egentligen skulle ha så klev nazisterna i NMR in i bilden och med dem även polisen. Nordiska Motståndsrörelsen har under de senaste åren misshandlat, sprängt och mördat runt om i Norden och nu ansökte de om tillstånd att få demonstrera utanför Svenska Mässan där Bok & Bibliotek håller till. Nu fick till och med arrangörerna kalla fötter. Att våldsamma nazister skulle demonstrera utanför mässan i stöd för sina högerextrema kollegor som höll bokbord där inne blev lite väl mycket och man bad polisen att inte ge dem tillstånd. Att NMR ville att demonstrationståget också skulle passera Göteborgs Synagoga, samma dag som den judiska högtiden Jom Kippur firades, antogs av många skulle vara spiken i kistan för demonstrationsplanerna. Men icke. Göteborgs poliskår såg inga problem över huvudtaget och gav nazisterna sitt tillstånd.

Sen så kom förra helgen. Trots att polisen hade bett nazisterna i NMR att sköta sig under den kommande demonstrationen och till och med gett dem tips om hur de skulle agera för att inte bryta om lagar så kunde de ändå inte hålla sig. En större mäng nazister marscherade olovligen igenom stadens gator skrikandes slagord om folkförrädare utan att polisen ingrep. De marscherade inte tillräckligt rakt som någon polischef efteråt förklarade för media.

När detta skrivs är vi bara dagar ifrån det som brukar vara årets stora kalas för litteraturälskare. Så kommer det antagligen att bli även i år men samtidigt överskuggas festen av vad som kan komma att bli en mycket våldsam lördag. Hur det kommer att går kan ingen så klart ännu veta men oavsett utgång så ska det bli ytterst intressant att se om Göteborg även framöver kommer att kunna stoltsera med flera bokmässor samt vilka som blir välkomnade in i värmen hos Bok & Bibliotek 2018.

TILLÄGG
Några timmar efter det att denna text först publicerades rapporterade Sveriges Radion att Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att flytta samlingsplatsen för NMRs demonstration. Det betyder att demonstrationen inte kommer att gå förbi varken Svenska Mässan eller Synagogan.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *